Seks ting du ikke bør pakke i kofferten


• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside.no): De aller fleste har nå fått med seg de strenge kravene til hva du kan ha med i håndbagasjen, som at du ikke får ha med flytende væsker over én dl, eller at du ikke får ha med gjenstander som barberhøvler, balltre eller sakser.

At dette også betyr at du ikke får ha med kaker med smørbart fyll, er kanskje ikke like åpenbart, men sånn er det i alle fall.

Men selv om du ikke kan sende alskens gjenstander i håndbagasjen, er det ikke slik at alt er greit selv om du pakker og sender det som innsjekket bagasje.

Dersom en gjenstand har farlige egenskaper, som at den er brannfarlig, giftig, etsende og så videre, skal den heller ikke medbringes i innsjekket bagasje – like lite som den kan medbringes i håndbagasjen.

I tillegg har du alt det du ikke vil risikere å bli stående uten, dersom kofferten din skulle forsvinne, eller tingene som reiseforsikringen ikke dekker.

Les også: Vi teipet et kamera i en koffert, sjekket den inn og sendte den av gårde: Her kan du se koffertens ferd, fra innsida av bagasjehåndteringen på Oslo Lufthavn

Dette bør du ikke sende i innsjekket bagasje:

1: Nøkler

Det kan være fristende å hive alt du ikke trenger om bord, i kofferten du sjekker inn. Men dette advarer forsikringsselskapene deg fra å gjøre. For nøklene kan havne på urettmessige hender, eller kofferten kan blir borte eller forsinket – slik at du ikke kommer deg inn i huset ditt, eller i bilen.

- Det skjer ofte at bagasjen er forsinket. Det kan vare fra noen timer til flere døgn. Man kan aldri vite, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til Dinside.

Problemet oppstår som regel når reisen er over og passasjeren venter på bagasjen som ikke kommer.

- Man setter fra seg bilen på Gardermoen og legger både bil- og husnøkler fra seg i kofferten. På hjemreisen står du plutselig der uten koffert og bil, og kommer i tillegg ikke inn i ditt eget hjem. En trist og lei avslutning på en fin ferie, forklarer Vennesland.

Slike hendelser forekommer fra tid til annen og skaper store problemer for folk. Reiseforsikringen dekker heller ikke de utgiftene du kan få rundt dette.

- Og hvor galt kan det egentlig gå?

– Det var en kunde som hadde lagt bilnøklene sine i bagasjen, som var forsinket. Dermed måtte han ta taxi hjem og søkte dekning for dette. Men reiseforsikringen dekker ikke forsinket bagasje for hjemreisen og heller ikke merutgifter som oppstår i forbindelse med dette. Dersom bagasjen er forsinket på utreise, dekkes nødvendige innkjøp av toalettsaker og klær, påpeker Vennesland.

I et annet tilfelle var det en kunde som hadde lagt fra seg husnøkkelen i bagasjen, som heller ikke dukket opp når den skulle.

– Kunden måtte overnatte på hotell i hjembyen sin, fordi han kom ikke inn i huset sitt. Til slutt måtte han tilkalle en låsesmed og søkte om å få dekket disse utgiftene. Men reiseforsikringen har ikke dekning for dette, understreker hun.

Les også: Ikke det samme hvilke hjul du har på kofferten

2: Medisiner

I likhet med nøkler, skal du heller ikke legge medisiner i kofferten du sjekker inn – og argumentene er mye av de samme:

Skulle kofferten bli forsinket eller borte, vil du stå der uten medisinene dine, som du kanskje trenger der og da. Det kan være uheldig.

– Det er også viktig å ha medisinsk dokumentasjon på engelsk når du reiser. Det gjør det lettere for deg dersom det plutselig skulle oppstå en situasjon hvor du trenger ekstra, oppfordrer Vennesland.

– Det kan jo være at du får et problem og unødvendig stress hvis du ikke får medisinene dine. Min største oppfordring er at man har nøkler og medisiner sammen med reisedokumenter og passet i håndbagasjen. Du må huske det!

Husk å alltid ha med dokumentasjon på at medisinen tilhører deg. Dette kan være ved å ta med originalemballasjen med apotekets etikett, eller legeerklæring eller kopi av resept. Ta kontakt med legen din dersom du er i tvil om hvilke regler som gjelder for dine medisiner.

Flytende medisin som er nødvendig for flyreisen er unntatt fra sikkerhetsreglene om at du maks kan ha 100 ml væske i en beholder, men du kan bli bedt om å smake på medisinen.

3: Ting som kan lekke

Har du noen gang pakket vinflasker eller annet flytende på større beholdere i kofferten din, og sendt den av gårde inn i flyets indre for transport? Det er ikke nødvendigvis så lurt.

Dersom dette skulle lekke, og forårsake skade på bagasjeanlegg, fly eller andres bagasje, er det ditt ansvar:

I henhold til Montreal-konvensjonen vil passasjeren være ansvarlig for enhver skade på luftfartøyet skulle for eksempel ei flaske med flytende innhold i innsjekket bagasje knuse.

Eksempler på noe som ikke er tillatt i innsjekket bagasje, er maling og andre fargede eller luktende væsker. Dette på grunn av faren for lekkasje og skade på annet gods.

Per Viggo Andersen, fagleder for bagasje ved OSL, har tidligere fortalt Dinside at folk har veldig mye rart i koffertene sine, spesielt på forsommer og sommer:

– På forvinteren er vi plaget med at folk har med maling i koffertene. Det er de vi tror har leilighet i Spania og som skal ta med seg maling nedover. Det skjer faktisk ganske ofte på vinteren, har Andersen tidligere sagt til Dinside.

– Vi har faktisk hatt en med 10 liter rød maling i kofferten, og det gikk som det måtte; at lokket gikk av, all maling ut i trillekofferten og maling på båndet helt fra innsjekk og ut i lasteområdet, forteller Andersen.

Passasjeren ble stående ansvarlig for opprydningskostnader og erstatning av 60 andre kofferter som fikk maling på seg.

Forsikringsselskapet Gjensidige måtte riktignok nylig gi medhold til en forsikringstaker som krevde erstatning for ødelagt bagasje etter lekkasje fra en stor flaske med sololje, etter at det hadde vært en diskusjon i forhold til hvorvidt dette var utenfor eller innenfor sikkerhetsforskriftene.

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige uttalte i den forbindelse at han ikke var like sikker på at ei flaske vin hadde kommet like heldig ut i forhold til forsikringsdekningen – all den tid sololje kan være nødvendig i Syden, mens vin kanskje ikke er like nødvendig.

4: Penger

Det er begrensninger for hvor mye kontanter du kan ha med deg ut eller inn av landet, uten å melde ifra om det på forhånd. Dersom du skal ha med deg kontanter tilsvarende mer enn 25 000 norske kroner, må du melde ifra til Tollvesenet.

Husk imidlertid at 25 000 kroner er grensen for inn- og utførsel i Norge; det kan være andre grenser andre land. I EU er grensen 10 000 euro før du må deklarere.

Melder du ikke fra, risikerer du å måtte betale 20 prosent av hele beløpet i straffegebyr eller bli politianmeldt.

Men: Du bør ikke pakke verken penger eller verdisaker i innsjekket bagasje. Du får ingenting igjen på forsikringen hvis pengene skulle forsvinne.

Husk også at reiseforsikringer har beløpsgrenser ved tyveri av kontanter.

5: Verdisaker

Flyselskapene anbefaler deg å ikke pakke verdigjenstander i innsjekket bagasje.

I tillegg til penger, nøkler og medisiner, som tidligere nevnt, gjelder oppfordringen også verdisaker som briller, solbriller, flasker, fotografiapparater, smykker, edle metaller, datamaskiner, personlig elektronisk utstyr, mobiltelefoner, musikkinstrumenter, verdipapirer, forretningsdokumenter, pass og andre identifikasjonspapirer.

Dette er spesifisert i flyselskapenes bagasjevilkår, og grunnen er at de ikke tar på seg erstatningsansvar for tap eller skade på slikt utstyr eller på grunn av at slikt utstyr har kommet i feil hender.

– Det er klart at hvis du har med deg en iPhone, iPad og Mac på reise, ligger du langt over de 15 000 kronene, som er maks erstatning ved tap av verdigjenstander. Det er viktig å være klar over verdien på gjenstandene dine og hva du vil få igjen ved et eventuelt tap, sier Emma Elisabeth Vennesland, til DinSide.

Vennesland understreker at du ikke får erstatning for verdigjenstander, dersom du sender det som innsjekket bagasje.

– Smykker, PC-er og elektronisk utstyr skal ikke være i kofferten. Der skal det bare være tøy og toalettsaker. Til USA har du ikke lov til å låse kofferten din og har du slike verdisaker med deg som forsvinner da, får du ingenting igjen, forteller Vennesland.

6: Ulovlige suvenirer

Du har kanskje fått med deg fokuset på piratkopierte varer, fra Tollvesenet – som også har lansert et nytt nettsted, Velgekte.no, hvor du kan finne svar på spørsmål som hvordan du kan avsløre privatkopierte varer og annet.

Det er ikke ulovlig å ha med piratkopierte varer i bagasjen når du kommer til Norge, men det kan være ulovlig å kjøpe det på feriestedet ditt.

Men: Det som er ulovlig å ha med seg i bagasjen, er produkter laget av dyr som står på lista over truede arter -CITES-lista.

Nylig ble en kvinne stoppet på Sola lufthavn med ti sjøhester og to armbånd av elfenben i bagasjen – og begge disse er omfattet av lista over truede-dyrearter.

Du må ha spesiell tillatelse for å importere utrydningstruede dyr og planter – eller produkter av disse.

33 000 truede dyre- og plantearter verden over er beskyttet av CITES. Du kan se hele lista hos Miljødirektoratet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Thursday, July 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments