Seks stalkertyper: Derfor terroriserer de sine mål


(Dagbladet): I morgen vil et forslag om å få ny lovgivning mot personforfølgelse være ferdigbehandlet i justiskomiteen på Stortinget. Dagbladet har derfor skrevet opp stalker-historiene til seks kjente nordmenn i helgeavisa.

Men hvem er personene som stalker?

- Stalking er en manneting, men det kan være absolutt hvem som helst, fra arbeidsledige til direktører. Jeg har opplevd politifolk og høyere offiserer i Forsvaret som har stalket, folk en absolutt ikke tror skulle gjøre noe sånt, sier Kenneth Nielsen i Risiko Respons til Dagbladet.

Han er en av personene bak Stalking.no, gruppa som kjemper for en ny lov og gir råd til stalkingofre. For å forutsi stalkerens neste trekk og til slutt stoppe dem har de satt sammen ei liste med gjerningsprofiler.

Her er seks av dem:

Den avviste:
- Rundt halvparten av stalkere er det vi kaller intimstalkere, som har vært i et forhold og ikke klarer å akseptere at det er slutt. Målet er at du skal komme tilbake til meg, og hvis ikke så skal i alle fall ingen andre ha deg, sier Nielsen til Dagbladet.

Psykiater Pål Grøndahl sier at det særlig er unge, enslige kvinner som har avsluttet et forhold, som utsettes for uønsket personforfølgelse.

- Den som forfølger, er som oftest den vrakede parten. Han eller hun føler seg krenket, er sint og vil ikke avslutte forholdet. Motivasjonen er ofte at den som forfølges skal søke tilbake til det brutte forholdet, altså «nå må du skjønne at det skal være oss to», sier Grøndahl til Dagbladet.

Den intimsøkende:
Den intimsøkende stalkeren vil ha et kjærlighetsforhold. Stalkeren mangler gjerne nære fortrolige venner og kontakter, og målet er ofte fremmede eller bekjente som utsettes for stalkerens intense ønske om intimkontakt.

- Kjendisen får ofte den amorøse stalkeren på nakken, sier Nielsen til Dagbladet.

Stalkeren har ofte en idé om at han allerede er i et forhold med personen.

- Stalkeren drives av en slags sykelig besettelse, enten fordi de ønsker et forhold eller tror dere har et forhold, du bare innrømmer det ikke. Eller de skal ødelegge livet ditt slik du ødela deres. Du skal aldri føle deg trygg igjen, sier Nielsen til Dagbladet.

De som vil ødelegge, er hevnstalkerne.

Hevnstalkeren:
Stalkeren vil ta igjen eller ta hevn, og føler han får en slags makt av å kontrollere og/eller skremme målet.

- Det kan være fordi du som journalist har skrevet noe jeg ikke liker eller jeg ikke er enig i politikken din. Så jeg ønsker å plage deg. Politikerne drar ofte på seg hatstalkeren, sier Nielsen til Dagbladet.

Den inkompetente beileren:
Vil ikke ha et kjærlighetsforhold, slik som den intimsøkende og amorøse, men vil ha en date eller et kortvarig seksuelt forhold. Har ofte sammenheng med manglende sosiale ferdigheter hos stalkeren, som for eksempel utviklingshemming. Stalker vanligvis i korte perioder.

Den sykelig erotiske:
Den sykelig erotiske stalkeren tror han er elsket av målet og at de er i et forhold. Det er ingenting målet kan si eller gjøre for å overbevise stalkeren om at de ikke er elsket.

Kjendiser får ofte denne typen amorøse stalkere på nakken.

- Denne typen stalker kjennetegnes ofte ved at han tolker all avvisning som en positiv bekreftelse på at et forhold eksisterer, og gjør det imaginære forholdet til det viktigste i livet sitt, opplyser Nielsen.

Overgriperen:
Overgriperen er den som planlegger kikking, blotting, vold, voldtekt eller overgrep og stalker av den grunn.

- Stalkeren er oftest mannlig og målet er oftest en fremmed kvinne stalkeren utvikler en svært usunn seksuell interesse for, opplyser Nielsen.

Denne typen stalker, som han kaller rov-stalkeren, skaffer gjerne informasjon for å gjennomføre et seksuelt anslag mot målet.

- Rundt to til tre prosent av stalkingsakene ender med drap, og der har du den farlige gruppa. Stalking er sjelden farlig, men stalking-atferden er farlig, sier Nielsen til Dagbladet.

En stalkers fire faser

Å undersøke hvilken motivasjon stalkeren har, er bare ett av hjelpemidlene de bruker. For de kan i tillegg se at nesten alle stalkere går gjennom fire faser.

- Det er som om alle stalkere verden rundt følger en stalker-manual. For jeg kan forutse deres neste trekk, sier Nielsen til Dagbladet.

- I den første fasen skaffer stalkeren seg informasjon om hvor du bor og jobber og hvordan du kan nås. Så kommer manifesteringsfasen, hvor stalkeren vet såpass mye om deg at han tror dere har et forhold. Det er bekreftet i hodet hans og det er ingen som kan fortelle han at dere ikke er i et forhold, forteller Nielsen.

Psykiater Grøndahl sier stalkeren bruker Facebook, Instagram og all mulig informasjon som er tilgjengelig på nett for å overvåke deg.

- For noen stalkere dette en glidende overgang, at når de ikke får respons, så begynner de å overvåke, sier han til Dagbladet.

Når stalking blir farlig

Så kommer risikofasen. For det fremste rådet for å stoppe en stalker er å aldri svare, uansett. Nielsen forteller at når du slutter å svare på meldinger og telefonen, så må stalkeren gjøre andre ting for å få kontroll på deg. Som å møte opp hjemme hos deg eller på jobben. 

- Hvis du har klart å informere nettverket ditt om at ingen skal gi ut ditt nye telefonnummer, for eksempel, så må stalkeren eskalere atferden sin for å få kontroll på deg, sier Nielsen til Dagbladet.

Men han understreker at det bare er i akuttfasen at vi snakker om vold og eventuelt drap.

- Det er her vi finner den farlige gruppa. Det er bare to til tre prosent av stalkingsaker som ender i drap, så svært så stalkere er direkte farlige. Men stalking-atferden i seg selv er farlig, sier Nielsen til Dagbladet.

Også Grøndahl understreker at stalkerne ofte ikke er direkte farlige.

- Det er ikke det som kjennetegner den gjennomsnittlige stalkeren. Det går mer på at det er ubehagelig, at man ikke får fred. De stalkerne som er farlige, er de som mangler empati. Som ikke har noen forståelse for at den som er utsatt har det vanskelig. Som ikke evner å sette seg inn i hvordan personen har det. Enkelte av disse kan ha alvorlige personlighetsforstyrrelser, sier Grøndahl til Dagbladet.

Les om seks offentlige personers erfaringer med stalkere.

Monday, May 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments