Savnet fly funnet styrtet: – Det siste de sa var at de ikke greide å lande


(Dagbladet): Klokka 23 norsk tid står sola opp på øya Papua i Indonesia, og jakten på overlevende etter flyforsvinningen kan endelig starte. Det er allerede over åtte timer siden det kom livstegn fra de 54 passasjerene.

- Været var dårlig da flyet ble borte. Det var tåke. Den siste gangen cockpit hadde kontakt med flygelederne, sa de at de ikke kunne lande på grunn av det dårlige været, sier vakthavende ved Indonesias søk- og redningsselskap BASARNAS til Dagbladet.

- Håper alle har overlevd

Trigana Air Service TGN267 forsvant klokka 07.55 i dag tidlig, på en innenlandsflyging mellom de indonesiske byene Santani og Oksibil. 44 voksne, to barn, tre spedbarn og fem flyansatte var om bord på det savnede flyet.

Indonesiske myndigheter melder like før klokka 16 norsk tid at flyet er funnet i Papua-provinsen. Redningsmannskapene har ennå ikke kommet seg fram til krasjstedet og kan derfor ikke bekrefte vitneutsagnene.

- Lokale personer har meldt om at de så et fly krasje inn i et fjell, sier vakthavende i BASARNAS til Dagbladet.

- Forventer dere å finne noen overlevende?

- Vi håper alle har overlevd.

Må krysse fjellkjede

Det er nesten ingen veier mellom Sentani og Oksibil, bare tykk skog og bratte og ubebodde fjell. Den norske piloten Thomas Segelcke, som jobber i Sentani, sier flyturen kan være krevende i dårlig vær. Han snur heller enn å fly turen hvis været er dårlig.

Ifølge BASARNAS opplyste cockpiten i det savnede flyet om at de ikke ville greie å lande i Oksibil. Det var ingen andre flyplasser i området de befant seg i.

- Jeg er alltid veldig forsiktig inn og ut av Oksibil hvis det er dårlig vær. Det er en vanskelig og krevende rute, sier den norske piloten Thomas Segelcke Thrap til Dagbladet.
 
Thrap har selv flydd den flere ganger i uka, og forteller at du midtveis må over fjellkjeden som går på tvers av Papua-øya.

Flyet tok av fra Sentani klokka 07.10 norsk tid og de mistet kontakt med det 07.55. Flyet hadde da 21 minutter igjen før det skulle nådd Oksibil klokka 15.16. Thrap anslår at de da skulle ha nådd fjellområdene, og var på nordsiden av fjellkjeden som må krysses.

- Det er ingenting i det området. Kanskje noen landsbyer, men de er så små at du ikke kan kalle det en landsbyer engang. Du kan fly veldig lenge uten at det er noen eller noe som helst form for bebyggelse, sier Thrap til Dagbladet. 

Vanskelig rute

På godværsdager er det en helt vanlig flyrute, men i dårlig vær er det krevende å komme seg fra Sentani til Oksibil. Thrap sier han heller snur hvis være er dårlig, og den indonesiske redningstjenesten bekrefter at det er vanlig å snu hvis været blir for dårlig.

For å nå Oksibil må du nemlig fly over og mellom fjelltopper. Et redningsfly prøvde tidligere i dag (altså i går kveld indonesisk tid) å fly samme rute som det forsvunne flyet fra Sentani, men måtte snu.

Ble borte

Trigana Air Service har ikke tillatelse til å fly i Europa, og har vært svartelistet av EU siden 2007. Siden flyselskapet ble dannet i 2001, har Aviation Safety Network registrert 14 ulykker med selskapet. Hvorfor dette flyet har blitt borte, er imidlertid ikke kjent.

Propellflyet som nå er borte har to motorer og er av typen ATR-42.

Sunday, August 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments