Russlands nye ubåt er lydløs, og kalles «et svart hull» av NATO


(Dagbladet): Russland går nye veier for å ruste forsvaret sitt: Nå gjør de det som skal være en lydløs ubåt, klar for havet. 

Det var på lørdag at fartøyet – en del av det såkalte Project 636.3 – ble presentert i St. Petersburg i Russland. Av NATO blir ubåten kalt et svart hull, fordi den vil være nærmest umulig å fange opp via lyd i sjøen, skriver The National Interest.

- Relativt begrep

Det diesel-elektriske fartøyet går under navnet Krasnodar, og kanskje ikke overraskende kaller utviklerne den for verdens mest lydløse ubåt.

- «Lydløs» er et relativt begrep. Ingen ubåt er 100 prosent lydløs, men det er veldig viktig å ikke bli oppdaget av motparten, så alle ubåtdesignere gjør sitt ytterste for å begrense støy fra ubåten, sier Steinar Høybråten ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet. 

- Ubåten som oppdages sist, vinner krigen, om du vil, legger han til. 

Han kjenner ikke den aktuelle ubåten, og vil derfor ikke kommentere den spesifikt. Ifølge Business Insider er ubåten, som inngår i Varshavyanka-ubåtklassen, så godt som umulig å høre under vann – selv om det sies at den ikke klarer å være like langt under vann som en såkalt atomubåt. 

Base i Novorossiysk

Ubåten er den andre av i alt seks planlagte fartøy som skal inngå i den russiske marinens Svartehavsflåte, skriver Russia Today. fartøyet skal stå klare innen slutten av 2016. 

Tirsdag forrige uke avfyrte Finland varselbomber mot en ubåt utenfor Helsinki. Det er ikke bekreftet at fartøyet var russisk, men ryktene sier så. 

LES OGSÅ: Kommentar: Ny ubåtjakt er enda et finsk NATO-argument.

Ifølge russiske medier vil ubåtene, i alt seks fartøy, ha sin base i Novorossiysk i Russland.

Tuesday, May 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments