Russland skapte bråk med Svalbard-besøk. Skylder på været


(Dagbladet): Det var på lørdag at den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin plutselig dukket opp i Longyerbyen på Svalbard, til tross for at han står på EUs og Norges sanksjonsliste.

Utenriksdepartementet sa klart ifra at de ville kalle inn den russiske ambassaden på teppet, for å få en begrunnelse for det omstridte besøket.

- Absurd reaksjon

Norges reaksjon på besøket er underlig, sier den russiske ambassadens talsmann, Aleksandr Lukasjevitsj, i en uttalelse mandag.

De sier det ikke ligger noe politisk bak besøket, men at de landet på Svalbard av rent praktiske årsaker, da været var dårlig.

Stoppet på Svalbard skjedde «i lys av de vanskelige værforholdene 18. april», står det i uttalelsen, før det kommer fram at russiske UD synes Norges reaksjon er både absurd og uforståelig.

Rogozin, som er sjef for Russlands kommisjon for utnyttelse av Arktis, var raskt ute med å legge ut bilde av seg selv i Longyearbyen i helga.

UD ba om en forklaring på hvorfor Ragozin oppholdt seg på den norske øya.

- Dette er ikke et brudd på norsk lov, men vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard, sa kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB lørdag.

- Er ikke verdt det

Russlands ambassadør til Norge, Viatsjeslav A. A. Pavlovskij, skal mandag ettermiddag forklare seg om hendelsen for UD.

- Jeg vil prøve å overbevise mine norske venner og partnere om at det ikke er verdt det, sa ambassade-talsmannen Lukasjevitsjn til NRK, ifølge NTB, med henvisning til den sterke norske reaksjonen.

– Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, sa Frode O. Andersen i UD lørdag.

LES OGSÅ: - En markering i kampen om Nordpolen, mener ekspert.

Monday, April 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments