Russland overrasket USA, som frykter kald krig i Arktis


ANCHORAGE (Dagbladet): Norges utenriksminister Børge Brende (H) er kommet til klimakonferansen Glacier i Anchorage i Alaska direkte fra et besøk på Svalbard og er lettere jetlaget. Etter bare et par timer i den arktiske delstaten har han allerede rukket en joggetur og understreker at han gleder seg.

Hit kommer også blant USAs utenriksminister John Kerry og ikke minst president Barack Obama samt representanter for en rekke andre land for å utvikle samarbeidet om klima og miljø i arktiske strøk.

Før selve konferansen starter mandag, rakk Brende et møte med den republikanske senatoren fra delstaten, Dan Sullivan. Både USA og Vesten kjemper nå for å hindre at konflikten med Russland skal utvikle seg til en ny kald krig også i Arktiske strøk, og de to brukte deler av det 40 minutter lange møtet på å diskutere sikkerhetsspørsmål.

- Dramatisk økning

- Ser du tegn til at en ny kald krig er i ferd med å krype inn i Arktis?

- Det er en økende bekymring i Kongressen. Senator John McCain, som leder forsvarskomiteen, og jeg har snakket om å ha høringer om dette i høst. Det er ikke USAs mål å militarisere Arktis. Men samtidig er det vanskelig ikke å legge merke til at Russland har vært langt mer aktive, at de øker de militære styrkene, at de dramatisk øker basene sine. De hadde også en veldig stor arktisk militærøvelse, som jeg tror overrasket flere land, sier Sullivan på spørsmål fra Dagbladet etter møtet.

Han sitter selv også i forsvarskomiteen og understreker hvordan Alaska på grunn av den strategiske beliggenheten er en hjørnestein i det amerikanske forsvaret både med store deler av det amerikanske rakettforsvaret og militære styrker.

- Jeg er veldig bekymret for at Obamas administrasjon nylig kunngjorde temmelig dramatiske kutt i USAs forsvar i Alaska. Jeg og mange andre senatorer mener det er en strategisk feil når vi ser hva som skjer i Arktisk, og som vi ønsker å reversere, sier Sullivan.

Han tilbrakte selv en del tid i Norge da han var viseutenriksminister i George W. Bush-administrasjonen under utenriksminister Condoleezza Rice og understreker også hvordan han mener Alaska kan lære av Norge på områder som miljø, infrastruktur og olje og gass.

- Jeg snakket også med McCain tidligere i dag. Han var nylig i Norge, så det er mye interesse, sier Sullivan.

- Må ikke forplante seg

Konferansen skal handle om klima. Klimaendringene i Arktis skjer to-tre ganger så raskt som ellers i verden. Noe som vil endre livsvilkårene for både mennesker og dyr i arktiske strøk. Nå er målet å bruke det arktiske eksempelet for å få fart på forhandlingene fram mot det viktige klimatoppmøtet i Paris seinere i år.

Likevel ligger den sikkerhetspolitiske situasjonen etter at Russland i fjor annekterte Krimhalvøya i Ukraina og siden har opptrådt langt mer aggressivt, som en skygge over det hele. Russlands USA-ambassadør deltar på konferansen.

- Det er helt avgjørende, og det mener jeg vi må slå fast på konferansen, at det økte konfliktnivået vi har sett i Europa og ellers i verden ikke må forplante seg til Arktis. Foreløpig har vi greid å unngå det. Tvert imot legger alle nasjoner vekt på viktigheten av at vi her forholde oss til spillereglene. Dersom spillereglene brytes også i Arktis, blir konsekvensene enorme for miljøet, og det vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord. Det er veldig viktig at denne konferansen og Arktisk råd framover preges av samarbeid og ikke-konflikt, sier Brende til Dagbladet og annen norsk presse.

Han står i en park utenfor Anchorage i Alaska og skuer mot nordamerikas høyeste fjell (6194 meter journ.anm.). Fjellet var tidligere var kjent som Mount McKinley, men Obama søndag varslet at skal skifte navn til det indianske Denali – et indiansk ord som betyr «den høye».

- Mildt sagt uenige

Brende understreker at Norge fortsatt samarbeider med Russland i arktiske strøk om torsk i Barentshavet og om atomsikkerhet og miljø. Nå er målet at konflikten mellom Russland og Vesten ikke forplanter seg til Arktisk råd.

- Jeg hadde en god samtalen med Russlands utenriksmininster Lavrov for noen uker siden om hvordan vi skal styrke det arktiske samarbeidet framover. Samtidig som jeg tok opp det, minnet jeg om hvor viktig det var å etterleve Minsk 2-avtalen, og at Russland ikke må sende ammunisjon inn til russiske separatister i Ukraina. Der er vi ikke enige, for å si det mildt, sier Brende.

Han understreker samtidig at Norge ikke er kjent med at økt russisk militært nærvær i nord.

-  Hva man har opplevd av russisk aktivitet utenfor Alaska er jeg ikke oppdatert på. Foreløpig i nord har vi heldigvis ikke sett noen vesentlig opptrapping av russisk militær aktivitet. Men det er jo en asymmetrisk situasjon der i utgangspunktet hvis du ser på hva Russland har av militære styrker på Kolahalvøya sammenliknet med hva vi har i Norge. Den har alltid vært der, og den håndterer vi gjennom å være medlem i Nato, sier Brende.

Monday, August 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments