Russere skjøt narrebluss mot svensk fly: Det er sensasjonelt


(Dagbladet): Under et forsvarspolitisk seminar i Almedasuka i Visby forteller general Sverker Göranson at russiske fly har bruk såkalt narrebluss – eller flare – mot svenske fly over Østersjøen. Det melder Expressen.

Den russiske aktiviteten har økt over Østersjøen-området den siste tida og russiske fly har ved minst ett tilfelle krenket svensk luftrom.

Under et seminar mandag fortalte Sverker Göranson i det svenske Forsvaret om hittil ukjente situasjoner med russiske fly.

- De har brukt motmidler så det nesten spretter i metallet (på de svenske flyene), sier Göranson.

Narrebluss er en form for motmiddel og selvbeskyttelse på blant annet militære fly og helikoptre. Det er en varmekilde som skytes ut fra fly eller helikoptre for å narre varmesøkende missiler bort fra sitt opprinnelige mål.

- Flere eksempler

Den svenske Försvarsmakten bekrefter overfor Expressen at motmiddel er blitt brukt og de «opplever at russiske fly har en aggressiv holdning».

Pressesektretær i Försvarsmakten, Jesper Tengroth, forteller:

- Det finnes flere eksempler på bruk av motmidler, men nøyaktig hvor mange vet jeg ikke, sier Tengroth.

Carl Bergqvist, forsvarspolitisk blogger og kommentator i Expressen forteller at såkalt narrebluss kan gjøre store skader på et fly dersom det for eksempel suges inn i en motor.

- Dette er sensasjonelt og helt hinsides all fornuft.  Hvis en svensk pilot gjorde noe sånn, ville han blitt tatt ut av tjenesten, sier Bergqvist.

Det finnes flere typer narrebluss. Standard narrebluss, ofte kalt MTV-flares, består av en blanding av magnesium, Teflon og Viton. Dette materialet brenner med høy temperatur på over 2000 grader, ifølge Wikipedia.

Det svenske Forsvaret vil ikke si noe om når de ulike hendelsene inntraff. Ifølge svensk presse skal et tilfelle ha skjedd i fjor hl

Øvelse

I slutten av mai hadde Russland en stor militærøvelse der de fikk vise fram noen av sine krefter i luftrommet.

Ifølge Russlands forsvarsdepartement pågikk øvelsen i fire dager og involvere til sammen 250 militære fly og helikoptre, samt 12 000 soldater. Den hadde som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, opplyste forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Også i fjor havnet russiske fly i vestlige medier.

I desember var et passasjerfly nær å kollidere med et russisk militærfly ved Malmø, ifølge svenske DN. Militærflyet hadde skrudd av sine transpondere og var dermed «usynlig» for passasjerflyet.

Russlands forsvarsdepartement fortalte derimot at unnamanøvreringen var unødvendig. De benekter ikke at flyet deres var i området hvor nestenulykken skal ha skjedd, men de mener distansen mellom flyene var over sikkerhetsdistansen på 70 kilometer.

Tuesday, June 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments