Rihanna (4) ble født i Norge, og kastet ut i september

(Dagbladet): I dag ble justisminister Anders Anundsen grillet i asylbarn-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Justisdepartementet varslet i tildelingsbrevet for 2014 at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres spesielt for utsending, men på samme måte som andre barn. Instruksen ble imidlertid ikke fulgt opp av politiet, og flere lengeværende barn ble sendt ut i løpet av 2014 enn året før.

- Hadde vi sett trenden tidligere i året, tror jeg nok at vi måtte ha grepet inn og sett på hva som er årsaken. Utover høsten kunne vi kanskje undersøkt hvorfor flere barn ble utsendt. Men vi hadde fått forklart fra Politiets utlendingsenhet at utsendingene skyldtes at det hadde åpnet seg returmulighet i Nigeria, sa Anundsen under høringen.

En av de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i fjor, var Rihanna (4).

Hun ble i september sendt til Nigeria sammen med sine søsken Serena (8) og Richy (7), og mamma Esther.

- De snakker alltid om Norge. De har fortsatt kontakt med venner og lærere der. De sier «mamma, mamma: Norge!», hele tiden. Det er veldig vanskelig, sier Esther Omoregie til Dagbladet.

Oa.no fulgte i sommer familiens kamp for å bli i landet og familien er også på Bergens Tidendes oversikt over barn som har blitt sendt ut.

Født i Norge

Rihanna (4) er født og oppvokst i Norge og hadde akkurat startet i barnehagen da familien ble sendt ut i september. Familien oppholder seg nå i Nigerias hovedstad Lagos.

- Jeg sier at der det er liv, så er det håp. Kanskje så får vi komme tilbake en dag. Da politiet plukket oss opp, så spurte barna hva de hadde gjort galt. «Lærerne mine elsker meg jo, hvorfor vil de ikke ha oss her?», spurte de. Jeg ser ingen grunn til at en trebarnsmor skal sendes ut på denne måten, sier Omoregie til Dagbladet.

De hadde søkt opphold på humanitært grunnlag, og mente det var farlig å returnere til mors fødestat, blant annet på grunn av fare for omskjæring av jentene.

- Men myndighetene mente hun trygt kunne returnere til andre deler av Nigeria. De har blitt en del av lokalmiljøet her på Søndre Land. Serena (8) var med i barnegospel og var med på forskjellige aktiviteter og gikk på skole her. De hadde god kontakt med lokalmiljøet på alle måter, sier sokneprest Øystein Wang, som har fulgt familiens sak.

Skulle endre praksis

Etter avtale med regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF i 2013, skulle barnets hensyn ilegges mer vekt i asylsaker. Og da spesielt hvis barna har vært her lenge.

Men så kom avsløringen.

Bergens Tidende skrev i desember 2014 at denne beskjeden ikke hadde nådd Politiets utlendingsenhet (PU), som faktisk uttransporterer og tvangsutsender asylsøkere. I 2014 ble lengeværende asylbarn derfor sendt ut i ekspressfart.

- Jeg har ingenting. Jeg sitter bare her. Jeg vil takke Røde Kors for all hjelpen de har gitt oss, for å hjelpe oss med å skaffe en leilighet her i Lagos, sier Omoregie til Dagbladet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bedyret fra Stortingets talerstol at regjeringen har «myket opp fokuset» på lengeværende asylbarn. I dag måtte justisministeren svare på om han har villedet Stortinget.

Politidirektøren og Politiets utlendingsenhet (PU) måtte svare på om utkastelse av asylbarn ble tvert imot prioritert for å oppfylle regjeringens måltall.

Les også: Når barn blir sendt ut av landet for å pynte på regjeringens asylregnskap, ser det utrolig stygt ut, skriver Marie Simonsen.

Les også: - Urettferdig kritikk av Anundsen

Friday, February 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments