Reagerer kraftig på Dagblad-artikkel

(Dagbladet): Oslo katolske bispedømme reagerer skarpt på Dagbladets artikkel torsdag. I en intern e-post Dagbladet har fått tilgang til, oppfordres ansatte med ansvar for medlemsregistrering i Den katolske kirke til å tilbakedatere medlemskap av katolikker til før 1. januar, for å sikre mer statsstøtte.

Kirka mener «Dagbladet fremstiller det som om Oslo katolske bispedømme (OKB) bevisst forsøker å lurer systemet.» Det er ikke riktig, slår kirkas advokat Bjørn O. Øiulfstad fast i en pressemelding lagt ut på kirkas nettsider seint onsdag kveld.

I pressemeldingen skriver bispedømmet at de reagerer kraftig på oppslaget i Dagbladet. Videre heter det: «Vi har forsøkt å forklare hva som menes med «tilbakedatering av startdato for medlemskap … av folk som allerede er katolikker i systemet». Vi gjør nå et nytt forsøk. Det skjer ofte at vi mottar registrerings-, konverterings- og dåpsskjemaer i løpet av året som blir liggende uten at noen gjør noe med skjemaene. De fleste menigheter samler opp slike skjemaer og registrerer så de innmeldte like før registreringsfristen, som i år er 13. mars.»

Det eneste Øiulfstad imidlertid ville siteres på i onsdagens artikkel, var:

- Vi følger Fylkesmannens pålegg, og jobber nå aktivt med å rette opp medlemsregisteret ved at personer som åpenbart ikke har meldt seg inn, slettes fra registeret.
 

- Bare en presisering

Nå utdyper Øiulfstad at e-posten ikke gjelder opprydningsarbeidet blant de tusenvis som er medlemsført i den katolske kirka uten av de var klar over det. Oppfordringen gjaldt utelukkende de som i løpet av 2014 er innmeldt på ordinært vis, uten at innmeldingen ennå er registrert i kirkas elektroniske medlemsregister, ifølge han.

På spørsmål om hvorfor e-posten da generelt omtaler registrering av «folk som allerede er katolikker», svarer han:

- De som har mottatt e-posten, vet hva dette dreier seg om.

I høst anførte biskop Bernt Eidsvig at det er en vesensforskjell mellom feilregistrerte personer som ikke er katolikker og personer som identifiserer seg som katolikker – men som likefullt havnet i medlemslista uten viten og samtykke.

Kirka har imidlertid gitt uttrykk for at de retter seg etter Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har slått fast: Ethvert medlem må aktivt melde seg inn selv, og personer uvitende registrert som katolikker kan ikke regnes som medlemmer av trossamfunnet.

Øuiulfstad avviser at formuleringen i e-posten om dem som «alt er katolikker» viser til katolikker som har blitt feilaktig registrert og som nå ønsker å melde seg inn i kirka:   

- Dette er bare en presisering som gjelder innmeldingsskjemaene som ligger rundt omkring, at menighetene må huske å få sendt dem inn, og registrert dem på riktig måte. Det sier den e-posten, ikke noe annet. 

- Jobber på spreng

I pressemeldingen heter det:

«Når vi registrerer medlemmer i kirkens elektroniske register settes som standard dagens dato til den dag vedkommende blir ført inn. Datoen for når vedkommende ble ført inn i det elektroniske registeret er ikke den samme som datoen for når det ble medlem. Det er en forskjell mellom medlemskaps­dato og dato for innføring i det elektroniske register. Standard-dato er misvisende med tanke på når vedkommende ble medlem, og det er den datoen vi ønsker å korrigere.»

Øiulfstad sier det er for tidlig å konkludere om opprydningen i medlemslistene, før den er avsluttet.

- Man kan ikke konkludere om dette før vi har fått gjort jobben vår. Nå jobber vi på spreng for å få alt inn, og når den tida kommer, så kan vi snakke om både det ene og det andre, sier han.

Dagbladet har i en rekke artikler det som medlemsrotet i Den katolske kirke. Biskopen har medgitt at det ble tatt i bruk «noen snarveier» for medlemsregistrering i 2010. Siden har medlemstallet mer enn doblet seg. Overfor Dagbladet har Eidsvig erkjent at tusenvis av personer kan være «urettmessig registrert» – altså uten viten og samtykke.

Gir ingen garantier

Øiulfstad sier han ikke vil gi en konkret beskrivelse av hvordan kirka behandler eventuelle nye medlemskap til personer som tidligere er registrert som medlem uten at de selv var klar over det.  

- Nei, ikke på det nåværende tidspunkt utover det vi allerede har sagt. Vi prøver å finne det mest korrekte tidspunktet for innmeldelse. Mennesker som ikke er innmeldt skal strykes, og det holder vi på med.

- Det er ikke de vi snakker om. Jeg spør om de som er urettmessig registrert, og som kanskje ønsker å bli stående som medlem når de nå blir kontaktet av dere i februar. Og da spør jeg: Får de februar 2015 som innmeldingsdato, eller får de datoen da de bleregistrert uten viten og samtykke. Det er et enkelt spørsmål, men det vil du altså ikke svare på?

- Ikke utover at vi skal komme fram til den datoen som er riktig, også for disse menneskene, sier Øiulfstad.

- Kan du garantere at personer urettmessig registrert, eksempelvis i mars 2011, ikke gis innmeldingsdato i mars 2011 dersom de nå i februar 2015 bekrefter at de ønsker å stå oppført som medlem i kirka?

- Jeg garanterer at vi gjør så godt vi kan, og regner med at vi får en liste som er så korrekt som mulig. Vi forholder oss til Fylkesmannen når det gjelder disse problemstillingene. En garanti utover det, er det ikke mulig å gi. Når vi nå har satt i gang dette store arbeidet ønsker vi et korrekt resultat når vi oversender medlemslistene til Fylkesmannen. Vi ønsker ikke å få denne saken tilbake i fanget.

Friday, February 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments