Raser mot «Luksusfellen»-kritikk:- Så uforskammet og feil at jeg ikke har ord

(Dagbladet): I en artikkel publisert i Dagbladet tirsdag morgen går blant andre psykolog Willy-Tore Mørch går hardt ut mot såkalt «hjelpe-tv».

Mørch mener nemlig at programmer som blant annet «Bertrands metode», «Slankekrigen», «Luksusfellen» og «Hellstrøm rydder opp», er «overfladiske konsepter, og at det gir et forvrengt bilde av virkeligheten og produseres bare for god butikk.»

Disse utsagnene får «Luksusfellen»-ekspert Christian Vennerød til å tenne på alle plugger:

- Å si at Norge ikke trenger hjelpeprogram som «Luksusfellen», er å spytte på dem som får vår hjelp. De ville med tilnærmet hundre prosent sikkerhet ikke fått så god hjelp noe annet sted. Når Mørch sier at dette er «unødvendig», viser det at han ikke har anelse om hvor alvorlige problemer deltagerne har, sier Vennerød til Dagbladet.

- En kvakksalver

Mørch forklarte til Dagbladet «at det er trist hvordan kanalene misbruker folk som burde hatt en eller annen form for bistand – utenfor tv-ruta». Vennerød mener at Mørch ikke forstår nok om problemets dybde, og heller ikke nok om hva som skal til for å løse det.

- Mørch fremstår som en kvakksalver. Særlig hvis han mener at han og hans psykologiske kolleger kunne løst deltagernes økonomisk-juridiske problemer. Mørch uttaler seg rett og slett om noe han ikke har greie på.

Fra 2009 har Vennerød vært medøkonom i TV3-programmet som hjelper ukjente mennesker ut av økonomiske kniper. Han har sett uttallige tunge skjebner som ved hjelp av ekspertene i programmet har fått et positivt utfall.

Derfor er han også sikker i sin sak:  

- At Mørch ikke forstår at «Luksusfellen» gir deltagerne en hjelp som ellers er umulig å få i Norge, viser at hans kritikk mangler rot i virkeligheten. Dette handler om reelle problemer, som ikke lar seg løse noen andre steder. Det finnes selvfølgelig noen få, andre kompetente miljøer som kan hjelpe, men de koster så mye at det er umulig for 95 prosent av nordmenn å bruke dem. For deltagerne i «Luksusfellen» er det helt umulig.

- Enormt bomskudd

Han påpeker også at drivkraften bak «Luksusfellen»-teamet er idealisme og gleden ved å hjelpe mennesker i en tøff situasjon.

- De kan nok være deprimerte, men depresjonen har en økonomisk og juridisk årsak. Når vi løser det økonomiske problemet, løser vi det grunnleggende problemet, sier Vennerød.

I artikkelen får Mørch også støtte av psykologkollega John Petter Fagerhaug, som mener at man «i verste fall kan bli deprimert og få sosial angst», og at «det er en mental risikosport». 

TV3 har understrekt at de legger stor vekt på å gjøre en grundig castingprosess både når det kommer til å velge ut caser og å følge dem opp underveis, blant annet ved at psykologer er involvert i prosessen.  

Hardt ut 

- Det er så uforskammet og feil at jeg ikke har ord. Vårt team jobber i ukesvis for å hjelpe disse personene, og hvis Mørch uforskammet nok later som om vi ikke tar psykologiske hensyn, så er dette et enormt bomskudd. Mange program blir aldri noe av, fordi vi mener at deltagerne ikke vil tåle belastningen det er å stå fram med sine problemer.
  
- Hvis Willy-Tore Mørch ved hjelp av artikkelen får folk til å ikke søke seg til «Luksusfellen», så hindrer ham dem i å finne en reell løsning på problemet, noe som er veldig alvorlig, sier Vennerød og avslutter:

- Jeg kan si at sjansen for at de ville fått et bedre liv av å gå i terapi hos Mørch, i stedet for å få hjelp av «Luksusfellen», er tilnærmet lik null.

- Tar ikke feil

Psykolog Willy-Tore Mørch avvsier de harde utfallene fra Vennerød:

- Psykolog John Petter Fagerhaug og jeg tar ikke feil i vår kritikk, sier han til Dagbladet.

- Vi er spesialister og har kunnskap om risikosituasjoner deltakerne i slike programmer utsettes for. Det samtykket det gir er ikke gyldig – fordi man ikke vet hva som vil skje. Husk, disse menneskene er under press, sier Mørch.

Dagbladet har tirsdag ettermiddag forsøkt å komme i kontakt med John Petter Fagerhaug, men har foreløpig ikke lykkes.

Tuesday, April 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments