Putins nye supervåpen skal spille nøkkelrolle på lørdagens krigsparade


(Dagbladet): Lørdag 9. mai skal Russland feire 70-årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland.

Feiringen foregår tradisjonelt med store deler av den russiske eliten samlet i Kreml, og med en storstilt militærparade på Den røde plass.

Ifølge BBC, kommer paraden til å bli den største som noen gang er arrangert på Den røde plass.

For en uke siden publiserte det russiske forsvarsdepartementet bilder fra forberedelsene til paraden. Der ga Russland også en snikkikk på sin nye stolthet Armata T-14.

- Store forventninger

Stridsvogna skal ifølge rapporter være blant «verdens mest sofistikerte krigsmaskiner». Den skal på sikt fungere som den primære stridsvognen for russiske bakkestyrker.

Det russiske forsvaret forventer å ta i bruk om lag et trettitalls stridsvogner av denne typen i løpet av 2015, og investeringen er en viktig del av den massive opprustingen av det russiske forsvaret Putin har iverksatt.

Innen 2020 skal tallet være oppe i 2300 stridsvogner, skriver Washington Post.

- Det er store forventninger til Armata. Spesielt ettersom dette verken er snakk om en redesign eller oppgradering, men en helt ny stridsvogn, har den russiske militæranalytikeren Pavel ­Felgenhauer uttalt.

15 000 soldater

Det er ikke tilfeldig at Putin har valgt 9.mai-paraden til å presentere sitt nye supervåpen. Dette vil være en dag hvor verdens øyne er rettet mot Moskva, og en rekke statsledere vil være til stede. Og Putin sparer ikke på kruttet.

Ifølge BBC, vil paraden bestå av blant annet:

• 15 000 russiske soldater
• 1 300 utenlandske soldater fra blant annet Serbia, Kina og India
• 200 kjøretøy og stridsvogner
• 150 jagerfly

Mange avbud

Men oppmøtet vil nok ikke være like stort som Putin hadde håpet.

Han hadde opprinnelig invitert 68 statsledere til Moskva for å markere dagen, men mange vestlige og sentral-europeiske ledere kommer til å glimre med sitt fravær.

Blant de som har takket nei, er vår egen statsminister Erna Solberg:

- Vi beklager at Norges statsminister Erna Solberg har funnet det umulig å akseptere invitasjonen til Moskva, sa presseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB i slutten av mars.

Iskaldt forhold

Årsaken til at mange statsledere ikke ønsker å delta, er primært det iskalde forholdet mellom Russland og Vesten.

Putin kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

Som Dagbladets Morten Strand skrev i en kommentar forrige uke:

«For to år siden ville det vært naturlig at mer enn halvparten av stats- og regjeringssjefene i NATO var til stede på et slikt arrangement. Alle EU-land, og blant annet Norge, sender bare sin ambassadør til seiersparaden på Moskvas Røde plass, for å se på den største demonstrasjonen av russisk militær styrke siden sovjet-tida. Litauen nekter til og med å sende sin ambassadør.»

Monday, May 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments