Putin-kritiker skutt og drept i Moskva

(Dagbladet): Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble skutt og drept på gata sentralt i Moskva i dag, bekrefter russisk politi.

Han skal ha blitt truffet av fire skudd av ukjente gjerningsmenn, som flyktet fra stedet i en hvit bil. Nemtsov ble fraktet til sykehus, men døde kort tid etter ankomst.

Tidligere visestatsminister

Den kjente opposisjonspolitikeren var visestatsminister under Boris Yeltsin mellom 1997 og 1998, og har siden markert seg som en frittalende kritiker av den russiske presidenten Vladmir Putin.

President Putin fordømmer angrepet forteller en talsmann, ifølge BBC.

Siden Nemtsov forlot Dumaen i 2003, har han grunnlagt og ledet en rekke opposisjonspartier og organisasjoner.

Han har flere ganger blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner mot det russiske regimet, og var en av arrangørene bak en ny demonstrasjon førstkommende søndag, skriver New York Times.

Like ved Kremlin

For to år siden hisset han på seg myndighetene da han hevdet at rundt halvparten av pengene som er brukt på OL i Sotsji, over 200 milliarder kroner, forsvant. Ifølge Nemtsov, ble de stjålet av blant annet entreprenørene, som ikke skjelden er personlige bekjente av presidenten.

Et medlem av opposisjonspartiet RPR-Parnas, Ilya Yashin, bekrefter at Nemtsov er blitt skutt.

- Nemtsov har blitt skutt. Han er død, skriver han på sin Facebook-side, ifølge Washington Post.

Nemtsov skal ha befunnet seg på en bro i hjertet av Moskva da han ble skutt. Broen går fra like ved Kremlin til ei øy i Moskva-elva. Russisk politi kom raskt til stedet, hvor de avhører vitner.

Ifølge Putin kan det ha vært leiemordere som sto bak drapet på Nemtsov, sier en talsmann for den russiske presidenten. Talsmannen Dmitrij Peskov utelukker heller ikke at attentatet kan ha vært «en provokasjon» i forbindelse med den store demonstrasjonen opposisjonen har varslet i Moskva søndag.

Saturday, February 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments