- Putin har stjålet flere hundre milliarder

(Dagbladet): En gang støttet Bill Browder Russlands president Vladimir Putin. Sjefen for Hermitage Capital Management var Russlands største utenlandske investor.

Nå er han svartelistet etter å ha blitt vurdert som en trussel mot rikets sikkerhet.

Kastet ut av Russland

Paradigmeskiftet skal ha kommet etter at Putin bestemte seg for å samarbeide med oligarkene i landet, framfor å kjempe mot dem sammen med Browder.

I 2005 ble businessmannen, som nå er bokaktuell, kastet ut av landet.

- Det er tydelig for meg nå, basert på erfaring, at Putin sto bak det hele. Det var ikke slik at han holdt styr på oligarkene, han var den største oligarken, sier Browder til CNN.

Hans advokat, Sergei Magnitsky, døde i 2009 mens han ble holdt i ulovlig varetekt. Den anerkjente advokaten hadde varslet om korrupsjon blant betjenter som jobbet med beskatning.

Den såkalte Magnitskij-saken har ført til en egen lov i USA, som forbyr mange som hadde tilknytning til saken innreise i USA.

- Disse folka drepte Sergei Magnitsky, advokaten min, for penger. De ble rike, de har alle bankkontoer og villaer og biler. Hvorfor skal vi tillate dem å reise til USA, opprette bankkontoer her, bruke de pengene, sier Browder.

Han mener det i Russland er den som er i stand til å arrestere folk som sitter med makten.
 

- Stjal milliarder

Browder mener også at Putin har stjålet oppsiktsvekkende store summer fra sitt eget land.

- De første åtte-ti åra av Putins styre handlet det om å stjele så mye penger han kunne. Noen personer, meg selv inkludert, tror at han nå er blant verdens rikeste menn med hundrevis av milliarder dollar som han har stjålet fra Russland, sier han.

Han anslår Putins nettoformue til å være rundt 200 milliarder dollar, plassert blant annet i eiendom, bankkontoer i Sveits og fond styrt av Putin og hans støttespillere.

Offisielt tjener Putin 145 000 dollar i året, ifølge Moscow Times.

Hemmeligstemplet anslag

I årevis har forskere, analytikere, opposisjonen, etterretningstjenester og journalister forsøkt å komme til bunns i hvor stor formuen til den russiske presidenten egentlig er. N oen beregninger anslår at han kontrollerer mellom 40 milliarder og 70 milliarder dollar (om lag mellom 240 milliarder og 420 milliarder kroner), noe som i så fall vil gjøre ham til verdenshistoriens rikeste statsleder, skrev New York Times i fjor.

CIA laget i 2007 et anslag som fortsatt er hemmeligstemplet, men kilder sier New York Times at CIA-anslaget framholder at Putin kontrollerer verdier i Gunvor samt i olje- og gasselskapene Gazprom og Surgutneftegaz som den gangen utgjorde samlede verdier på lag 40 milliarder dollar (om lag 240 milliarder kroner journ.anm.)

Putin og russiske myndigheter avviser at han sitter på noen stor formue.

– Jeg har sett noen artikler om dette. Det er bare sladder som det ikke er verdt å diskutere. Det er bare søppel, sa Putin om påstandene om at han satt på en hemmelig formue under en pressekonferanse i 2008.

Tuesday, February 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments