Prostituerte deler private bilder i sosiale medier. Vil vise prostitusjonens sanne ansikt


(Dagbladet): Markedet for salg av sex er hyppig omtalt, men er en sfære få har særlig kjennskap til.

For å imøtekomme mange av fordommene mot kvinner som selger kroppen sin, har prostituerte i USA, Storbritannia og Australia postet mer eller mindre dagligdagse bilder av seg selv under emneknaggen #FacesofProstitution.

Kampanjen ble startet av 21 år gamle Tilly Lawless fra Sydney, som selv er prostituert. Hun er opprørt over måten hennes bransje framstilles som endimensjonal bekmørk og luguber. 

Hverdagslig prostitusjon

Både på Twitter og på Instagram er det nå hundrevis av bilder som viser sexarbeideres hverdag under emneknaggen. 

Alt fra hyppig klesvask til sene netter på jobb, samt nærbilder av ansiktene til kvinner som selger sex, deles i emneknaggen, som vekker oppsikt internasjonalt. 

Det var da en blogg kalt «The Reality of Pretty Woman» sammenlignet glorifiseringen av sexsalg i kultfilmen «Pretty Woman» med virkelighetens brutalitet, Lawless reagerte. 

«Pretty Woman»

Filmen, med Julia Roberts og Richard Gere i hovedrollen, har 25-års jubileum i år og bloggen sidestilte et bilde av Roberts med et bilde av en oppbanket gateprostituert. 

Det mente Lawless var en feil framstilling av virkelighetens sex-arbeidere, og hun begynte da å dele bilder av sin hverdag som prostituert i den australske storbyen. Flere prostituerte lot seg inspirere, og trenden var et faktum.

Tilly Lawless la ut en smilende selfie av seg selv for å vise at prostitusjon har mange ansikter og mange sider.

- Her er et ansikt av prostitusjon – ett av mange, skrev hun under bildet. 

Et mennesklig ansikt

Lawless ble opprørt over den nedverdigende måten sexarbeidere framstilles av dem som ikke kjenner til bransjen. Hun har vært prostituert i to år. 

- Jeg var veldig positivt overraska, fordi sexarbeidere svært sjeldent gis et menneskelig ansikt. Våre kropper snakkes det ofte om, men det å legge ansiktene våre ut på sosiale medier viste seg å være en mektig ting, sa hun til BBC.

Pro Senteret i Oslo er ressurssenteret mange prostituerte tar seg til etter å ha opplevd vold og nød. Leder ved senteret, Bjørg Norli, sier det er utelukkende positivt at prostituerte står fram med egen stemme og ansikt på sosiale medier. 

- Veldig positivt

- Det at man ser at dette ikke er en ensidig bransje, og at personer som er i prostitusjon kommer fram med sine egne stemmer, tenker jeg er veldig positivt. De har selvsagt rett på lik linje med alle andre i samfunnet å få ytre seg, sier Norli.

Hun kan ikke kommentere den påståtte svartmalinga av prostituerte, men forteller Dagbladet at prostituerte er en svært kompleks gruppe mennesker.

- Det vi vet er at det er veldig mange ulike livssituasjoner for personer i prostitusjon. For noen er det et valg man tar som ikke har bakgrunn i nød og elendighet. Det er nok en liten gruppe i norsk kontekst, men det er klart at disse menneskene vil føle at bildene som medier og politikere skaper om prostitusjon passer dårlig for dem og livene de lever. 

Sunday, April 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments