Piggtråd så langt øyet kan se: Fire meter høy vegg for å stoppe dem


Hver dag framover skal vi bringe ulike stemmer og perspektiver fra flyktningkrisa, fra middelhavslandene og stedene folk flykter fra. Har du noe å fortelle? Send til oss på ols@dagbladet.no.

Dette er historien om en fire meter høy vegg:

ROZSKE, UNGARN (Dagbladet): Piggtråden strekker seg så langt øyet kan se. I dag er den kun én meter høy, men snart skal en hel vegg av piggtråd tårne opp foran politimennene som vokter den. På den andre siden kommer flyktningene gående.

En farefylt tur med båt over Middelhavet, så gjennom Hellas og Makedonia, og til fots gjennom Serbias vidstrakte åkrer.

Men her møter de veggen.  

- Vi har hatt 146 000 som har tatt seg inn i landet ulovlig i år. Veggen bygges for å stoppe antallet illegale migranter som kommer over grensa og putte noe disiplin i dette. Dette er ikke bare i Ungarns interesse, men i hele Europas interesse. Vi må få en orden på denne strømmen av flyktninger, sier Zoltan Kovacs, talsperson for den ungarske statsministeren, til Dagbladet.

- Stenger ikke grensa

Herifra, fra Rozske, strekker veggen som skal stenge migrantene ute seg 17,5 mil. Først piggtråd, så fire meter med trevegg.

- Det er ingen som stenger grensa, vi beskytter grensa. Å stenge grensa ville betydd at ingen kommer seg inn i Ungarn, Schengen og EU, men slik er det ikke. Det vi prøver å motvirke er illegale grensepasseringer, sier Kovacs på telefonen fra Budapest.

Over 60 prosent av middelhavsmigrantene som har blitt registrert i Hellas, Italia og Spania i år, oppgir Syria, Afghanistan og Eritrea som hjemland. I tillegg er Sudan, Somalia og Irak på topp fem for mottakerlandene Italia og Hellas. Ifølge disse tallene er ikke de fleste som kommer til Europa økonomiske migranter.

Den ungarske regjeringen sier til Dagbladet at de med gjerdet vil skille flyktninger fra økonomiske migranter.

- Folk kommer nå overalt på grensa. Den eneste måten vi kan stoppe denne flommen på, og få påvist identiteten til alle som kommer over grensa, er å bygge en fysisk barriere. Det hindrer ulovlige grensepasseringer og leder folk til de offisielle passeringene, sier Kovacs til Dagbladet.

Det er Laszlo Toroczkai (37), den høyreorienterte ordføreren i grensebyen Asotthalom, som er hjernen bak det mye omtalte og omdiskuterte gjerdet.

- Jeg gjør dette for sikkerheten i byen min. Vi vet ingenting om dem som kommer over grensa, de kan være kriminelle og terrorister. I tillegg ødelegger de avlinger, bosetter seg i tomme gårdsbygninger og forsøpler, sier han til Aftenposten.

- En stor byrde

Rundt 40 prosent av asylsøknadene til Tyskland i år kom fra Balkan-området, skrev UDI-direktør Frode Forfang i en kronikk i Dagbladet i går. Han påpekte at et stort antall grunnløse asylsøknader nå belaster det europeiske asylsystemet. I starten av året kom det en stor strøm av migranter fra Balkan gjennom Ungarn, de fleste albanere. Siden mars har det kommet folk fra mer enn 100 forskjellige land.

Det høyrenasjonalistiske regjeringspartiet Fidesz sa allerede i juni at de ønsket å stenge grensene i sør ved hjelp av et gjerde.

- Tallene taler for seg selv. 146 000 personer som kommer for å krysse grensene dine. Se for deg, britene har kanskje 2000 til 3000 i Calais. Det er det samme som kommer gjennom grensene i Ungarn hver dag, illegalt uten papirer, sier Kovacs.

I sommer ble EU-lederne enige om at de skal hjelpe Italia og Hellas med 40 000 flyktninger, som skal refordeles utover Europa. Motstanden fra blant annet Ungarn har vært massiv, fordi de mottar et stort antall flyktninger, men ikke er med i fordelingsavtalen på samme måte som Hellas og Italia.

- At de går gjennom Ungarn er en byrde, ikke bare økonomisk, men også når det kommer til HR, institusjoner, rasjoner. Det er en stor byrde på Ungarn, en byrde på linje med den Hellas og Italia nå føler, sier Kovacs til Dagbladet.

- Truer Europas sikkerhet

Før helga sa den ungarske justisministeren at hvis Ungarn ikke klarte å beskytte sine grenser, så kunne det sette Ungarns Schengen-medlemskap og hele Europas sikkerhet i fare.

- Altså, det store antallet mennesker som går gjennom landet ditt er en sikkerhetsrisiko i seg selv. Hvis du vi dra til USA må du følge veldig strenge regler, det samme med Canada eller Australia. Dette er helt klart en sikkerhetsrisiko, sier Kovacs til Dagbladet.

- I tillegg har vi sikkerhetssituasjonen til øst for oss, med IS og andre terrorgrupper. Selv den minste sjanse for at det kan være slike blant flyktningene, er en annen grunn til bekymring, påpeker han.
 

Gummikuler og vannkanoner

Ungarns svar på dette er en 17,5 mil lang vegg. Og å endre straffeloven, så de kan fengsle personer som krysser grensa ulovlig – og dem som nå dekker til piggtråden med jakker og pledd for å komme seg over. Parlamentet skal avgjøre dette torsdag og fredag i neste uke, og også vurdere om Ungarn skal sette inn militæret for å vokte grensene.

Per i dag kan de bruke gummikuler og vannkanoner for å stoppe flyktninger og migranter.

- Vi skal kriminalisere å komme gjennom de fysiske barrierene, eller dem som prøver å ødelegge eller skade barrierene for å komme seg gjennom. Fordi, selv om du er flyktning og livet ditt er i fare, og du vil ha asyl, så må du komme legalt til Ungarn gjennom de offisielle grensepasseringene, sir Kovacs til Dagbladet.

Sunday, August 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments