Pegida-grunnleggeren trekker seg etter dette bildet

(Dagbladet): 41 år gamle Lutz Bachmann fra Dresden er mannen som i fjor høst grunnla den islamfiendtlige organisasjonen Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet (Vesten). Bevegelsen har siden deres første antiislamske demonstrasjon 20. oktober i Dresden i fjor, bare økt antall tilhengere.

I går og i dag har det vært kraftig kritikk mot lederen etter det dukket opp bilder av ham på sosiale medier utkledd som Hitler. I ettermiddag melder en rekke tyske medier at Bachmann nå trekker seg som Pegida-leder.

Dresden Morgenpost får bekreftet opplysningene fra Pegida-talspersoner.

I den første marsjen møtte rundt 300 mennesker opp. I den foreløpig siste Pegida-marsjen i Dresden, 12. januar, møtte over 25 000 mennesker opp i demonstrasjonen.

De siste to ukene har bevegelsen også mobilisert i Norge, der rundt 200 mennesker møtte opp forrige mandag, mens det ikke var flere enn 70-80 deltakere denne uka.

Slaktersønn og mediegrafiker

Lutz Bachmann er selv fra Dresden, han er sønn av en slakter og er  utdannet mediegrafiker. Han driver sitt eget PR-firma, og en skulle kanskje tro han hadde tenkt seg litt bedre om i profileringen av seg selv og hans meninger på sosiale medier.

Mannen har vært dømt flere ganger tidligere, blant annet for innbrudd og narkotikabesittelse.

Men den voldsomme Pegida-mobiliseringen har det også blitt rettet oppmerksomhet mot lederen. Lokalavisa Dresden Morgenpost har nemlig funnet fra bilder og samtaler på Facebook som ikke faller i god jord.

Etter å ha vært hos frisøren i 2012 la Bachmann ut et bilde av seg selv der han var påfallende lik tidligere diktator Adolf Hitler. Bachmann hadde farget håret svart og lagt det i sleik, i tillegg hadde han lagd den karakteristiske Hitler-barten.

Under bildet hadde Lachmann skrevet teksten «Er ist wieder da» (han er tilbake), en bestselgende satireroman om Adolf Hitler av forfatteren Timur Vermes.

- Jeg tok bildet hos frisøren i forbindelse med publisering av lydboka til romanen. Du må kunne tulle med deg selv av og til, sier han ifølge den tyske avisa Bild.

Pegida-talsmann i Norge, Max Hermansen, har følgende å si om at Bachmann trekker seg.

- Vi har alle en fortid. Dette handler om mye mer enn enkeltpersoner. Vi har noen store problemer med den endrede geografien de siste tiårene. De problemene forsvinner ikke av seg selv, skriver Hermansen i en SMS til Dagbladet.

Kalte innvandrere søppel

Like etter han la ut bildet, la han ut et bilde av en mann i en Ku-Klux-Klan-kostyme med teksten «Three k’s a day keep the immigrants away». Ku-Klux-Klan (ofte forkortet KKK) er kjent som en høyreekstrem rasistisk organisasjon.

Begge de kontroversielle bildene er nå slettet fra Bachmanns Facebook-konto.

Dresden Morgenpost har også fått tilgang til en Facebook-samtale der Bachmann kaller innvandrere for «søppel» og «husdyr».

Han har ikke ønsker å kommentere samtalen.

- Vi kommenterer ikke det som er privat anliggende, sier han.

Kvinnen som skal ha tipset avisa, og ha tatt opp emnet med Bachmann, sier til Dresden Morgenpost at Bachmann ble svært på defensiven og etter hver blokkerte henne.

Det har blitt rettet kraftig kritikk mot Bachmann på sosiale medier på Facebook.

Blant annet skriver hackergruppa Anonymous i Tyskland at Bachmann er en hykler når han sier Pegida ikke er nazister.

Wednesday, January 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments