Påstander i natt: Samtidig som landene sitter i krisemøter har Kim sendt spesialstyrker til grensa


(Dagbladet): Konflikten mellom Nord-Korea og Sør-Korea fortsetter. I natt norsk tid melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Kim Jong-uns spesialstyrker er satt inn nær grensa til naboen i sør.

Nyhetsbyrået skriver at styrkene er fraktet fra en militærbase i Cholsan i provinsen Nord-Pyongan – og at de nå skal befinne seg rundt 60 kilometer nord fra grensa til Sør-Korea.

- Siden Nord-Korea satte hæren i krigsberedskap, har de militære styrkene vært i stor aktivitet, sier en kilde til Yonhap.

Samtaler

Høytstående utsendinger fra Nord-Korea og Sør-Korea fortsatte krisesamtalene gjennom natta og mandag morgen for å prøve hindre at landene havner i væpnet konflikt, ifølge NTB.

Samtalene, som begynte lørdag kveld, hadde mandag pågått i over 15 timer.

Det var natt til fredag norsk tid at Nord-Koreas leder Kim Jong-un satte sine fronttropper i krigsberedskap.

- Kim Jong-un har gitt en ordre som den øverste lederen av den nordkoreanske hæren om at fronttroppene skal settes i krigsberedskap, og være klare til å gjennomføre overraskelsesangrep, heter det i meldingen fra KCNA, Nord-Koreas statsstyret nyhetsbyrå.

Dette skjedde etter dager med stor uro.

Spenning

Torsdag kom meldingene kom meldingene om at Sør-Korea hadde skutt tilbake med et dusinvis granater mot naboen. Opplysningene bekreftet av Sør-Koreas forsvarsminister, og ifølge AFP var det 155mm-granater som ble avfyrt.

Nå håper flere på at konflikten roer seg.

Torsdag sa Korea-ekspert og leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, Geir Helgesen at han regnet med situasjonen roet seg i løpet av 48 timer.

Men det er fortsatt ampert.

Utsendingene fra nord og sør holder sine møter i landsbyen Panmunjom i den demilitariserte sonen, der våpenhvileavtalen etter Korea-krigen ble undertegnet i 1953, ifølge NTB.

Søndag ble det kjent at Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha mobilisert titalls ubåter og trappet opp sin artilleribevæpning langs grensen samtidig som partene er i samtaler for å løse krisen.

Spenningen mellom de to landene har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen tidligere i august.

Seoul, som anklager Pyongyang for å ha lagt ut minene, svarte med å skru på høyttalere som hadde stått stille i mer enn et tiår, og som sender propagandameldinger inn i nabolandet.

Nord-Korea har nektet for å ha noe med landminene å gjøre, og har gitt et ultimatum til Sør-Korea om å stanse sin «psykologiske krigføring» eller bli angrepet. Forhandlingene i Panmunjom ledes av den sørkoreanske sikkerhetsrådgiveren Kim Kwan-jin og hans nordkoreanske motpart Hwang Pyong-so, som står den nordkoreanske lederen Kim Jong-un nær.

Monday, August 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments