Partikkelen har hjemsøkt dem i årevis. Men denne gangen er forskerne sikre


(Dagbladet): Den lever bare i en milliard billioner trilliondel av et sekund, før den forfaller.

Det har dermed ikke vært lett for forskere å påvise at pentakvarker, som kan forandre vår forståelse av hvordan materier som nøytroner og protoner er bygd opp, eksisterer.

I nesten fem tiår har forskere undersøkt partikkelen. Forskerne har hele tiden ment det er teoretisk sannsynlig at partikkelen eksisterer. Opp gjennom åra har også flere påstått å oppdage partikkelen, men oppdagelsene har vært falske, skriver Wall Street Journal.

Nå er imidlertid forskerne ved partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, mest kjent som «Big Bang»-maskina, sikre på at de har funnet det.

Materieforståelse

Etter årevis med forskning har nå LHCb, som er et av CERNs detektoreksperimenter, offentliggjort en observasjon av pentakvarker.

Denne oppdagelsen indikerer at det finnes en ny type materie. Riktignok kan det være snakk om materie som bare lever i en milliard billioner trilliondel av et sekund, før det forfaller. 

– Pentakvark er ikke bare en ny partikkel. Denne oppdagelsen vil hjelpe oss til å forstå hvordan ordinært materie, som nøytroner og protoner, er konstruert, sier LHCb talsperson, Guy Wilkinson, ifølge tidsskriftet Nature.

Nature kaller det subatomiske partikkelet eksotisk, og professor ved Syracuse University Sheldon Stone sier til tiddskrifter at forskerne nærmest var redde for å oppdage partikkelen.

- Vi studerte en annen ting på tidspunktet, så først ignorerte vi funnene. Av historiske gurnner følte vi oss hjemsøkt av ordet pentakvark, så vi sjekket det så godt vi kunne sier han.

Pentakvarker dannes av fire kvarker. Kvarker er den minste partikkelen som finnes, og i forskjellige kombinasjoner, danner de større partikler.

Partikkelens bestanddeler ble forstått av fysiker Murray Gell-Mann i 1964, en teori han vant nobelprisen i fysikk for i 1969, ifølge The Guardian.

Viktig funn

– Dette er et viktig funn, som viser en ny tilstand av materie, sier Sheldon Stone, professor ved Syracuse University, iføge The Guardian.

I fjor meddelte CERN at de hadde funnet den første partikkelen som besto at fire kvarker. Partikkelen var en tetraquark og fikk navnet Z (4430).

Teamet bak oppdagelsen har bekreftet forskningen i tidsskriftet Physical Review Letters, men har vært ekstremt varsomme i å bekrefte funnet.

– Med store datasett fra LHC og utmerket presisjon av vår detektor, har vi undersøkt alle utfallene av disse signalene. Vår konklusjon er at det bare kan forklares med pentakvark, sier Thomasz Skwarnicki, fysiker ved LHCb.

Thursday, July 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments