Pårørende sørger sammen på hotell ved flyplassen


BARCELONA (Dagbladet): Her blir et titalls pårørende fraktet fra pårørendesenteret til et hotell nære flyplassen. Det bekrefter flere politimenn ved Barcelona flyplass overfor Dagbladet.

45 av de omkomne etter den tragiske flyulykken tirsdag formiddag hadde spanske etternavn, og på flyplassen i Barcelona blir det slått jernring rundt de pårørende.

En politimann opplyser til Dagbladet at flere av de familiemedlemmene fortsatt befinner seg inne på det inngjerdete området til luftfartsorganisasjonen Aena, rett ved terminal 2 på flyplassen.

Krisehjelp

Inne på området fikk pårørende oppfølging fra et team med leger og psykologer (Emergency Medical System). De har bistått dem i sorgen, etter den tragiske ulykken tirsdag formiddag.

Etter konsultasjonen med kristeamene, ble de pårørende fraktet med buss fra pårørendesenteret til hotellet Gran Hotel Rey Don Jaime en Castelldefels, få kilometer unna flyplassen.

I området rundt pårørendesenteret har det samlet seg hundrevis av journalister fra inn- og utland som rapporterer live, og det er også etablert et koordinasjonssenter på terminal 2 på flyplassen.

Krisekomiteen består blant annet av representanter fra spanske myndigheter, den spanske politikeren Ramon Espadaler, representanter fra den spanske luftfartsorganisasjonen Aena, Germanwings og morselskapet Lufthansa.

Sjekket i går

Et passasjerfly fra Germanwings forsvant i formiddag fra radaren over Alpene, på vei fra Barcelona til Dusseldorf.

Det krasjet i fjellene, og franske myndigheter konkluderte raskt med at ingen av de 150 om bord overlevde ulykken.

- Den siste rutinesjekken på flyet var i går i Düsseldorf. Flyet var da i god stand, opplyste Germanwings på en pressekonferanse i ettermiddag.

Flyselskapet vet foreløpig ikke hva som skjedde i forkant av styrten, men de avviser at alderen på flyet har noe å si.

Flyet benyttes på ruter som er mellom én og fem timer lange. Ifølge selskapet finnes det 3606 Airbus 320-maskiner i drift verden rundt. Associated Press skriver at A320-familien har en god sikkerhetsstatistikk, med bare 0,14 dødelige ulykker per million flygninger.

Reuters opplyser at ulykkesflyet er 24 år gammelt, og har vært en del av Lufthansa-systemet (Germanwings er et datterselskap) siden 1991.

Leder Morten Kjellesvig i Flyoperativt forum er utdannet havarietterforsker, og til daglig Airbus-pilot. Han forteller at slike ulykker skjer svært sjelden.

- Denne typen ulykker skjer veldig sjelden. Det har knapt nok skjedd slike ulykker i Europa, sier han.Kjellesvig understreker at et fly som er over 24 år gammelt i aller høyeste grad skal være i god stand. Om et fly er gammelt eller ei spiller i utgangspunktet ingen stor rolle, sier Kjellesvig til Dagbladet.

Flyet fløy først fra Düsseldorf til Barcelona i dag morges, og det var på tilbaketuren at ulykken skjedde.

2700 meter opp i Alpene

Et øyenvitne har fortalt følgende om hva som skjedde i forkant da Airbus A320-flyet styrtet:

- Det var en høy lyd, så plutselig var det stillle. Jeg trodde først det var jagerfly. Jeg hørte en lyd som varte lenge, kanskje 8 sekunder, som om flyet gikk saktere enn et militærfly. Etterpå hørtes et bråk som varte i 30 sekunder, sier øyenvitnet Pierre Polizzi til Associated Press.

Ulykkesstedet ligger i ekstremt vanskelig terreng på 2700 meters høyde og kan bare nås fra lufta.

Pierre-Henry Brandet i det franske innenriksdepartementet sier til TV-stasjonen BFM at det blir en «ekstremt langvarig og ekstremt vanskelig» søk- og redningsoperasjon siden flyet styrtet i et så avsidesliggende område.

Wednesday, March 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments