Pakistan vil ikke bidra i bombingen av Jemen. Det skaper sinne i Saudi-Arabia


(Dagbladet): I forrige måned vedtok den pakistanske nasjonalforsamlingen å holde seg nøytrale i Jemen-konflikten. Pakistans valg om å ikke innblande seg militært i Jemen er et stort slag mot Saudi-Arabia som søker støtte for sin militæroffensiv mot Houthi-opprørere som har tatt kontroll over landet. På den arabiske halvøya har den pakistanske nasjonalforsamlingens enstemmige beslutning skapt stor misnøye.

- Pakistan må ta et klart standpunkt til fordel for sine strategiske relasjoner med Gulfstatene, ettersom motstridende og tvetydige syn på denne alvorlige saken vil være en høy pris å betale, sa Anwar Mohammed Gargash, utenriksminister i De forente Arabiske Emirater til Khaleej Times.

Nå spekuleres det om forholdet mellom pakistanerne og Gulfstatene er i ferd med å slå sprekker.

- Beslutningen kan ha innvirkning på det bilaterale forholdet med Saudi-Arabia og resten av Gulfstatene, sier Muhammed Amir Rana, forsvar- og sikkerhetsanalytiker i det pakistanske fredsinstituttet i Islamabad, til Dagbladet.

Men saudiaraberne forstår at denne beslutningen er tatt av det pakistanske parlamentet, ifølge Rana.

- Denne beslutningen gjenspeiler i stor grad den pakistanske opinionen. For første gang har en vurdering om å sende tropper til Midtøsten vært i tråd med borgernes ønsker.

Ønsker en diplomatisk løsning

Pakistan ønsker å megle frem en våpenhvile og øke den humanitære bistanden til Jemen. Gulfstatenes sinne rettet mot Pakistan kan være uberettiget, men dette er noe Sharif neppe tør å ignorere. Pakistan har mange politiske, økonomiske og diplomatiske forhold til Gulfstatene, ikke minst flere millioner pakistanere som er sysselsatt i landene.

- Saudi-Arabia satte sammen en liste med støttespillere som de mente kunne bidra i kampene. Pakistan sto på den listen ettersom Pakistan både er en alliert og en trenet militærmakt. Militæret i Saudi-Arabia er ikke godt nok forberedt på krig, mener NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

Ifølge Lodgaard har ikke Saudi-Arabia noen sterk profesjonell militær ledelse, av frykt for et potensielt militærkupp. Ledelsen ligger i kongefamilien.

- Men det er naivt å tro at de kan kjøpe seg pakistansk krigføring når Pakistan har mer enn nok med å forsvare grensene sine mot India i øst og håndtere Taliban i vest. Pakistanerne konsentrerer seg om seg selv og sine egne problemer.

Pakistans bestevenn

Etter at den saudiarabiskledede koalisjonen i mars startet sine luftangrep i Jemen, var det spekulasjoner om at Pakistan også skulle gi assistanse til sin mangeårige allierte. I løpet av de siste fire tiårene har Pakistan gjentatte ganger sendt tropper til Saudi-Arabia for å forsvare de hellige byene Mekka og Medina, eller for å slå ned på intern dissens.

Saudi-Arabia er også i særlig høy aktelse hos statsminister Nawaz Sharif som levde flere år i eksil i landet da Pervez Musharraf begikk statskupp. Det oljerike kongedømmet har også gitt omfattende økonomisk hjelp til Pakistan i løpet av årene, inkludert et kriselån i fjor på over tolv milliarder kroner beregnet etter dagens valutakurs.

Ønsker å nærme seg Iran

Men en militæraksjon er problematisk for Pakistan fordi landet har behov for å opprettholde relasjoner med Iran som er rik på naturgass. Hvis EU og USA letter på sanksjonene mot Iran, håper Pakistan at en energiavtale med Iran kan bidra til å avlaste landets energimangel.

Saudi-Arabia og resten av gulfstatene ser imidlertid på iranerne som en del av problemet i Jemen, og anklager dem for forsøke å orkestrere et regimeskifte i Jemen ved å støtte Houthi-militsen, som tilhører Zaidi-sekten. Sekten har sitt utspring i sjiaislam som utgjør ca 90 % av befolkningen i Iran. På lederplass i The Dawn ble det spekulert om Gulfstatene kommer til å bruke krigen i Jemen som et påskudd til å erklære krig mot Iran.

Under et to dager langt besøk til Islamabad, oppfordret også den iranske utenriksministeren, Mohammad Javad Zarif, statsminister Sharif og Pakistans militærsjef, Raheel Sharif å avvise den saudiarabiske forespørselen om å bidra militært mot Houtih-militsen.

Rana sier at nasjonalforsamlingen har gitt Sharif politisk dekning mot å bli fanget i en proxy-krig mellom Saudi-Arabia og Iran.

- Å la nasjonalforsamlingen avgjøre den arabiske forespørselen var en smart beslutning. Nå har Sharif en unnskyldning for å holde seg ute av krigen. Jeg vet ikke om det var med hensikt, men det ga han i hvert fall en god rømningsvei.

Monday, May 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments