«På tide å løfte blikket fra karikaturstrid og fotballfruer og ta tak. NEI TIL SALG AV NORGE»

(Dagbladet): 5. februar skal Stortinget behandle regjeringens eierskapsmelding om helt eller delvis salg av en rekke statlige bedrifter.

«Opphørssalg»

Steen Jensen skrev i går et flammende innlegg på Facebook der han manet til å mobilisere mot regjeringens planer:
«Foreslår at vi relanserer slagordet NEI TIL SALG AV NORGE, som ble brukt under EEC-kampen på 70-tallet. For det er faktisk et skjebnesvangert nyttårssalg på folkets felleseie som finner sted, bit for bit, under nåværende regjering. Fisk, skog, utmark, halve Svalbard, statens eiendommer, Flytoget…det er er planer om massive salg av nasjonale verdier som vi aldri kan hente tilbake hvis de først er borte. Mitt syn er at regjeringen overhode IKKE har noe mandat fra folket til dette. Og jeg er sikker på at motstanden mot «opphørssalget» er tverrpolitisk. By og land, rik og fattig, høyre, venstre og sentrum – dette vil vi ikke. På tide å løfte blikket fra karikaturstrid og fotballfruer og ta tak. NEI TIL SALG AV NORGE.», skrev Steen Jensen.

- Jeg oppfatter at regjeringen ikke har noe mandat til å selge våre fellesskapsverdier. Det var ikke dette som var de blåblå partienes store prosjekt da de vant valget. Dette er en ideologisk idé om at privat eierskap er bedre enn statlig. Dette er uavvendelige verdier. Er det solgt, så er det solgt. Vi kan ikke få det tilbake, sier Steen Jensen til Dagbladet.

Piske opp

Reklameguruen forteller at han engasjerer seg i saken som privatperson, men han utelukker ikke at han vil engasjere seg mer konkret framover.

- Jeg tenker at man trenger å mobilisere folk som kan si «dette får dere ikke lov til». Jeg er sikker på at motstanden går på tvers av politiske skillelinjer, by og bygd og ung og gammel. Jeg tror det er mulighet for et bredt folkelig engasjement her. Og jeg håper noen kan piske det opp, sier Steen Jensen.

Regjeringen ønsker at staten selger seg helt eller delvis ut av selskaper som Flytoget, Ambita (tidl Norsk eiendomsinformasjon), Baneservice, oppdrettselskapet Cermaq (solgt til japanske eiere), eiendomsselskapet Entra Holding, Mesta (tidl. Statens Vegvesen), SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso).
Regjeringen ønsker dessuten å redusere eierskapet ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

Spørsmålet er foreløpig åpent om støttepartiene KrF og Venstre sikrer flertall for «hele pakka».

Overdrivelse?

I tillegg til eierskapsmeldingen har styret i Statskog fått i oppdrag fra landbruksminister Sylvi Listhaug å utrede «ulike modeller for privatisering og organisering av skogvirksomhet». Statsskog, som er heleid av staten, er grunneier til 60 000 kvadratkilometer – en femtedel av Fastlands-Norge. Av dette er seks prosent såkalt produktiv skog.

- Regjeringen argumenterer at statens eierandel på Oslo børs bare vil gå ned fra 35 prosent til 32 prosent med det (planlagte) nedsalget. Er det ikke en overdrivelse å si at landet selges, Steen Jensen?

- Det som er problemet er hva som er formålet. Vi trenger ikke pengene. Vi kan jo ikke bruke de vi har engang i fare for å hete opp økonomien. Hadde det vært for å kunne dekke neste måneds trygdeutbetalinger, så hadde det jo vært forståelig. Men det er jo ikke det, mener Steen Jensen.
- Det er også mye semantikk her. Man sier man skal «redusere statens eierskap» mens det de skal er å «selge folkets eiendom». Jeg synes dette er blitt underkommunisert. Dette ser ut som noe regjeringen har håpet skal foregå i det stille, mener Steen Jensen.

-Ut av løse lufta
Næringspolitisk talsmann i Høyre, Gunnar Gundersen, stiller seg mer eller mindre hoderystende til Steen Jensens innlegg.

- Det er nesten ikke til å tro at Steen Jensen kan si noe sånn. Dette er tatt ut av løse lufta, sier Gundersen til Dagbladet.
- Man må forholde seg til det som foreslås. Denne eierskapsmeldingen er ingen salgsmelding. Hvis alle fullmakter går gjennom, så snakker vi om maks en tidel. Det kan ikke være noe utsalg. Det man har sett på er hvorfor staten skal eie. Hvis staten har strategiske eller sektorpolitiske interesser, så kan den eie. Det mener jeg er en sunn vurdering av statlig eierskap, sier Gundersen.
- Arbeiderpartiet ønsker å bygge landet, ikke selge landet. Hva er regjeringens begrunnelse for å selge Flytoget?, spurte Ap-leder Jonas Gahr Støre i spørretimen i Stortinget. Storkapitalister som Trygve Hegnar, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen er alle mot å selge Flytoget.
- Er du overrasket over de sterke reaksjonene på eierskapsmeldingen?

- Ja, jeg er det. Jeg synes vi har et kortvarig syn på historien. Ingen i dag etterlyser Televerket. Vi hadde ikke hatt kjempesuksessen Telenor uten privatisering. På Kongsberg er suksessen et resultat av et mangfold av eiere. Og Flytoget har kostet en god del penger når en ser hvor mye gjeld som er nedskrevet, sier Gundersen.

- Treffer ikke

Førsteamanuensis Sverre A. Christensen ved Handelshøyskolen BI mener regjeringen ikke treffer målet.
- Regjeringen er opptatt av mangfold blant eierne. Så er spørsmålet om det blir mangfold om man reduserer eierskapet i Kongsberg og Telenor. Det er grunn til å tro at utenlandske fond vil kjøpe seg inn — og at norske fond kommer inn. Men dette kan de gjøre allerede i dag. Disse aksjene er blant de mest omsatte på Oslo børs, sier Christensen som understreker at han uttaler seg om de børsnoterte selskapene.

Han mener det kan være en fare for at norske, private eiere bare «parkerer» pengene sine i store selskaper.
- For det andre er regjeringen opptatt av at private eiere er mer kompetente enn staten. Og det er kjempeviktig i små bedrifter. Men det gjelder ikke for de store selskapene. En privatperson som kjøper seg inn i Kongsberg vil ikke bidra med industriell kompetanse. Da er det viktigere at kompetente eiere med investorkapital som for eksempel John Fredriksen, Øystein Stray Spetalen og Johan Andresen går inn i mindre selskaper og bidrar med å bygge dem opp, sier Christensen.
- Regjeringen adresserer ikke sin egen problemstilling, mener Christensen.

Tuesday, January 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments