På norsk jord ligger Negerfjellet, Negerpynten og Negerdalen: Vi har ingen planer om å endre navnene


(Dagbladet): Navnekomiteen ved Norsk Polarinstitutt har ingen planer om å endre navnene til Negerfjellet, Negerdalen eller Negerpynten, som ligger på Edgeøya sørøst på Svalbard.

- Vi har ikke tatt opp saken til vurdering, og har ingen planer om å endre navnene, sier lederen av Polarinstiuttets navnekomité, Oddveig Øien Ørvoll, til Dagbladet.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken om områdene med de spesielle navnene.

- Dette er jo relativt gamle navn som ble satt for lenge siden, og må ses i et historisk perspektiv. Men vi kommer til å vurdere en navneendring hvis det blir meldt inn en sak, sier Ørvoll.

Flere hundre år gammelt

Navnekomiteen har ansvaret for å vedta stedsnavn i norske polarområder, og de aller fleste navnene på Svalbard har kommet i forbindelse med at områder har blitt kartlagt.

– Det skal mye til for at historiske stedsnavn endres, men vi har endret stavemåter og rettet opp i skrivefeil, for eksempel i forhold til bruk av stor og liten bokstav.

- Forstår du at noen kan reagere på navnene?

- Jeg ser problemstillingen, men det er ingen som har reagert. Men det er kanskje fordi det ikke er så mange som drar forbi der, eller kjenner til fjellet. Det fleste som er på Svalbard besøker andre steder, sier Ørvoll.

Selve navnet Negerpynten kommer av det engelske ordet «Negro Point», som ble gitt av engelske sjømenn tidlig på 1600-tallet. Navnet ble gitt fordi området besto av mye svart stein.

Ønsker nytt navn

Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener at man ikke kan gi ordet «neger» anerkjennelse ved å kalle opp stedsnavn etter det.

- Det er veldig mange mennesker som bruker ordet i «neger» i dag, og mange av dem mener ikke noe ille med det. Men ordet har historisk sett vært knyttet opp mot overgrep og undertrykkelse. Det er et ord med med lang og mørk historie, sier han til Dagbladet.

Steen forteller at sørstatsflagget i USA ble fjernet grunnet flaggets iboende rasistiske betydning, og at ordet «neger» har den samme klangen.

- «Neger» forbindes med mennesker som ble sett på som eiendom i form av slaver, og som man så på som underlegne. Det hadde vært fint om disse stedene får nye navn, sier Steen.

Tuesday, July 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments