Overrasket alle med laguttaket: Klinte til etter den historiske seieren

• FA cup-finale, Arsenal – Aston Villa 4-0.

(Dagbladet): Arsenal-manager Arsene Wenger overrasket i sitt finaleuttak, med å satse på Theo Walcott framfor Olivier Giroud som spiss i FA cup-finalen mot Aston Villa på magiske Wembley i dag.

Det skulle vise seg som et meget lurt trekk:

Fulltreffer

Walcott banket Arsenal i ledelsen etter 40 minutter, fra kort hold etter at Alexis Sanchez slo Kieran Richardsen i hodeduellen i forkant.

Finalens første goal var fortjent nok, etter en førsteomgang var Arsenal til tider kjørte ball i hatt med Aston Villa med et tempo som finalemotstanderen ikke hang med på.

Tempotrøbbel

Tre gule til Aston Villa den første drøye halvtimen vitner om at Villa fikk trøbbel da Arsenal satte opp tempoet. Villa forsøkte å ta noen av de overgangen som bød seg, men klarte ikke å spille seg til noen farligheter.

De var det Arsenal som sto bak.

Alle sammen.

Og det var nettopp målscorer Walcott som også hadde finalens største sjanse før han noterte seg for 1-0-målet seinere i omgangen:

24 minutter ut i kampen fikk han muligheten fra fem meter, etter at Arsenal spilte seg fri på venstresiden. Walcott traff godt, men ballen på reddet på streken av Kieran Richardson.

Tre Ramsey-sjanser

Men ledelsen kunne de tatt allerede før det var spilt et kvarter: Laurent Koscielny hadde en god mulighet til å sende Arsenal i ledelsen, men franskmannens heading ble stoppet av en fantastisk reaksjonsredning av Villa-keeper Shay Given.

I tillegg sto Aaron Ramsey bak tre gode muligheter i førsteomgangen.

Kriseprat

Dermed var det nok stemningen svært forskjellig i de to Wembley-garderobene. Mens Arsenal hadde grunn til å være fornøyde, så hadde nok Villa-manager Tim Sherwood en aldri så liten kriseprat før andreomganen.

Uten at det hjalp noen ting.

Andreomgangen var ikke mer enn fem minutter gammel før Alexis Sanchez dundret inn 2-0 via tverrligger og ned på et vakkert og hardt skudd fra gode 25 meter.

To kjappe

Chileneren var Arsenals redningsmann i semifinalen mot Reading, hvor han scoret begge målene i 2-1-seieren – etter ekstraomganger. Og var ikke finalen avgjort etter Sanchez’ 2-0-scoring, så var den iallfall det da Per Mertesacker fikk fritt spillerom og kunne prikke inn 3-0 på heading etter corner sju minutter seinere.

Finalen var i ferd med å ebbe ut med 3-0-seier inntil innbytter Olivier Giroud satte inn 4-0 tre minutter på overtid, og sørget for at resultatet til slutt ble pinlig for Aston Villa.

Dusinet fullt

Arsenal-manager Arsene Wenger har i mange år fått kritikk for å være passiv på overgangsmarkedet. Hans motvilje mot å være med på pengegaloppen i kamp om de beste spillerne er noe av årsaken til London-klubben ni år lange periode uten et trofé før de vant FA-cupen i fjor.

Med et nytt FA cup-trofé i dag, så har sankingen startet igjen for Wenger, som i dag ledet Arsenal til seier i FA cupen for sjette gang under hans regime. Dermed passerer ha Sir Alex Fergusons fem triumfer med Manchester United.

Men enda bedre, sett med Arsenal-øyne i dag:

Klubben skrev også historie med å vinne FA-cupen for 12. gang totalt.

Det er også rekord.

Fra før sto Arsenal og Manchester United likt med 11 triumfer hver i den tradisjonssterke FA-cupen.