Overraskelsen var stor da han leste vilkårene på vaskeriposen til Scandic


• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): En Dinside-leser som overnattet på et Scandic-hotell nylig, ble noe overrasket da han leste vilkårene på vaskeriposen du kan benytte dersom du ønsker å få klærne dine vasket mens du bor på hotellet.

På vaskeposen fraskriver nemlig hotellet seg ethvert ansvar for klærne dine.

På vaskeposen står det følgende:

«Hotellet kan dessverre ikke ta ansvar for tap av plagg, eller skader som krymping, fargetap, ødelagte glidelåser, manglende knapper etc.»

Kan ikke avtales vekk

Avsenderen på posen er merket Scandic.

- Leverer du inn klærne dine så tar de ikke ansvar hvis de ikke kommer tilbake, skriver leseren til Dinside.

Men det kan de faktisk ikke gjøre.

- Du kan ikke avtale deg vekk fra ansvaret ditt når du påtar deg å rense en bukse. Det er ikke lov å sette vilkår som er klart negative for forbrukeren, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til Dinside.

- Ikke et problem

Tine Birkeland, kommunikasjonsansvarlig hos Scandic, hevder at dette ikke er et problem:

– Vi kan forsikre alle våre gjester om at dette ikke er noe stort problem i Scandic. Vi har vært i kontakt med flere av våre hotelldirektører, og de har ikke opplevd problemer knyttet til dette.

- Dersom noen av våre gjester opplever at plagg som sendes til vaskeriet blir skadet eller forsvinner, ønsker vi at de gir oss umiddelbar beskjed slik at vi kan ta opp dette med våre underleverandører på stedet, sier Birkeland til Dinside.

- Men ifølge Forbrukerrådet har dere ikke anledning til å fraskrive dere ansvar på denne måten?

- Vi har knapt opplevd slike problemer. På nesten alle våre hoteller er vaskeritjenesten en tjeneste som vi videreformidler ved at vi tar imot tøy, og leverer videre til et renseri eller vaskeri. Representanter for renseriet kommer til hotellet, og henter det som skal vaskes eller renses.

- Vår formulering om ansvarsfraskrivelse i denne sammenheng er bare ment som en presisering av at vi ikke påtar oss ansvaret for eventuelle feil som oppstår hos vaskeriet eller renseriet. Dersom vi skulle begå feil overfor våre gjester, vil dette selvsagt bli ordnet opp i til det beste for våre gjester, uttaler Birkeland.

- Hotellets ansvar

På tross av at hotellet sier at de ikke vil påta seg ansvaret for feil som gjøres hos vaskeriet, så er det faktisk de som må stå ansvarlige overfor kunden.

- Når du bor og betaler på et hotell og de tilbyr deg å ordne vasken din, er det de du er kunde hos, og det er de du inngår en avtale med. Da må de også ta ansvaret, sier Skogly til Dinside.

Hun kan ikke kommentere denne saken konkret, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er ikke greit å fraskrive seg alt ansvar. Det er slik at om du leverer inn en bukse, skal du slippe å frykte at ingen tar ansvar dersom den kommer tilbake med hull, manglende knapper, eller i en annen størrelse, sier hun.

Les også: Her er Norges klagenemnder

- Det er en hotelltjeneste

Vaskeritjenester hører vanligvis inn under Lov om håndverkertjenester, som har en egen klagenemnd du kan rette eventuelle tvistesaker til.

Men det gjelder ikke når du kjøper denne tjenesten fra en annen aktør enn fra renseriet direkte.

- Når du kjøper denne tjenesten av hotellet, er dette en hotelltjeneste. Da går det ikke under Lov om håndverkertjenester, sier Skogly.

I dette tilfellet vil du da befinne deg i et ingenmannsland, uten en klagenemnd å ta en eventuell klagesak videre med.

Du kan klage til Forbrukerombudet på generelle vilkår du mener er urimelige, og ombudet kan bestemme om de vil ta tak i saken og dermed får endret vilkårene.

– Men det hjelper ikke deg dersom klærne allerede er eller blir ødelagte, da må du gå til forliksrådet slik det er i dag, forteller Skogly.

Og det kan bli dyrt.

Les også: Nå blir det enklere å klage

Lettere fra i sommer

Fra i sommer kommer det en ny ordning, der Forbrukerrådet blir mekler i alle saker det ikke finnes en klagenemnd for.

Det vil også gjelde vaskeritjenester på hotellene – som i dette tilfellet.

– Når du har et problem, skal det ikke «koste skjorta» å få ordnet opp. Og det koster å ta et rettslig løp, både penger og tid. Vi i Forbrukerrådet prøver derfor å løse sakene gratis, og med et lavest mulig konfliktnivå, sier Skogly.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Thursday, April 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments