Østbanehallen åpner: Satser på en million spisegjester

På Jernbanetorget kikker folk nysgjerrig opp mot bildene fra den nye Østbanehallen. Ennå er alt stengt. 5.februar åpnes dørene.

I halvannet år har hallen fra 1887 vært lukket for oppussing. Hvordan den skulle bli har vært en hemmelighet.

Nå står den gamle jernbanehallen ferdig, med lyse vegger og svart tak, avbrutt av glassflater som slipper dagslyset ned. 

300 millioner

Prosjektdirektør Trond Rusten i Rom Eiendom løper mellom de åtte spisestedene før åpningen av hallen, som nå skal gå under navnet «Ø».

Innredningen er en blanding av gammelt og nytt. Historiske deler er restaurert og satt tilbake til opprinnelig stand, moderne elementer er lagt til som kontrast.

- Oppussingen har kostet over 300 millioner kroner, forteller Rusten. Pengene regner man med å få tilbake på å traktere Oslofolk, turister og 60 000 pendlere som daglig passerer på vei til og fra toget.

-Målet er en million spisegjester før året er omme, sier Rusten.

Forventningene er basert på den sterkt voksende befolkningen i området, tettheten av hoteller, nærheten til Operaen og det beskjedne antall spisesteder i gatene rundt.

På sporet

I tillegg til de åtte spisestedene har fire butikker, en isbar og et halvt mål stort matutsalg fått plass under det hvelvede taket der togpassasjerene hastet forbi med kofferter, ski og barnevogner til utpå 1980-tallet.

-Ved søylen der borte stoppet sporet. Så langt inn gikk Østfold-toget, forteller Rusten og peker på et punkt bare noen meter fra hovedinngangen. 

Like ved søylen er det plassert et ni meter høyt tre. Ytterligere to trær av samme høyde står lenger inn. I den enorme hallen ser trærne små ut.

Restaurantene er laget som avlange bokser, som en honnør til togvognene som sto her.

Langs en av dem finner du Norges lengste sushidisk, ialt 80 meter.

Foruten sushibaren, som også får andre retter, kommer et fransk-italiensk brasserie og en gastropub i hallen.

Det er hektisk aktivitet.

Noen stabler varer, andre får foredrag om delikatessene de skal selge. Ved bordene sitter bygningsarbeidere og prøvesmaker maten.

Ikke fastfood

Profilen er dreid fra fastfood til steder med egenart.  Der du før sto i kø for en Big Mac finner du nå en restaurant med norsk profil, innredet i klassisk stil.

Matmarkedet «Flavours» er en blanding av kafe, delikatesse og vanlig matbutikk. Butikken har egen kokk.

-Men du finner også noen av de samme varene som på Rema 1000, til omtrent samme pris. I tillegg selger vi kortreiste oster, pølser og spekemat, sier butikksjef Martina Kaldahl, som hopper til hallen etter åtte år i Deli de Luca.

Butikkene er trukket inn langs kanten, mens restaurantene har fått plass på en messanin og ute på gulvet.

Er det burger og steak du er på jakt etter, er det andre etasje. Derfra er det dessuten god utsikt.

Helårs torg

Målet er å bli et «helårs torg». 

Her skal du få ro til å hygge deg med maten, men også kjøpe delikatesser i farta.

-Jeg håper folk blir inspirert til å kjøpe med seg noe spennende hjem, sier Martina Kaldahl.
 
Butikken lanserer et nytt konsept.

-Vi kommer til å lage menyer som du kan hente ingredienser til her. Vi samler matvarene for deg og gir deg råd før du setter i gang, sier hun.

Mat, mat

Oslo kan ennå ikke konkurrere med byer som Stockholm, der bydelene har mathaller med stolte tradisjoner.

Men få byer utvikler seg mer innen mat enn Oslo.

Først kom Mathallen på Vulkan. Siden åpningen i 2012 er profilen justert til mer folkelig, men hallen er fremdeles storebror med 30 spesialbutikker, kafeer og spisesteder.

Maschsmanns på Skøyen åpnet samme år. Matmarkedet har slitt økonomisk, men satser fortsatt friskt på stort ferskvaremarked, bakeri, pizzeria og brasserie.

Internasjonalt

Er du en riktig «foodie», bør du også stikke innom restuarantene i eksklusive Paleet og Steen og Strøms «Food Court».

Det gamle stormagasinet åpnet i november 2014 en hel etasje full av mat.

Konseptet er en blanding av servering og butikker, med danske spydspisser som Johan Bülows Lakrids og Summerbird, pluss britiske Marks and Spencer Food. 

Serveringen spenner fra grøt og pizza til sushi, yoghurt og burritos. Fokus ligger på frokost og lunsj. Her er det stengt om kvelden.

Østbanehallens konsept kan likne litt, men når Steen og Strøm stenger for kvelden, vil det være liv lenge i Østbanehallen. 

Wednesday, February 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments