Oljeprisen stuper: Vil bli vanskelig for berørte familier

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg mener flere norske familier vil bli rammet av det dramatiske oljeprisfallet og omstillingene i norsk økonomi i tidene som kommer.

- Det vil være ulikt hvordan norske folk påvirkes, men mange har en jobb som ikke lenger vil være der i framtida. Det gjør at vi må stimulere til utvikling i forhold til å skaffe folk nye jobber, sier Solberg til Dagbladet.

- Vil bli krevende

Sentralbanksjef Øystein Olsen har i dag orientert statsministeren og finansminister Siv Jensen om situasjonen i norske økonomi – et møte som har blitt omtalt som et krisemøte i krevende tider.

- Omstillingen vil bli vanskelig for dem som blir direkte berørt og for deres familier, sier statsministeren.

Spotprisen på nordsjøolje var oppe i 115,67 dollar i juni, men har nå duppet ned til under 50. Det var et dramatisk fall i oljeprisen som få norske økonomer forutså, og som får store følger for norsk økonomi. Investeringene i oljeindustrien synker nå, noe som kan medføre færre arbeidsplasser i oljeindustrien og mulige oppsigelser. I et mer langsiktig perspektiv, når oljealderen er over, må også oljearbeiderne finne nye yrker.

Statsministeren legger ikke skjul på at omstillingen i norsk økonomi kan bli smertefull.

- Det vil bli krevende, sier hun til pressen .

- Fortsatt i særstilling

Finansministeren og statsministeren mener imidlertid at Norge er godt forberedt på disse utfordringene, da arbeidsledigheten per nå er lav og veksten i økonomien i lang tid har vært god.

- Norsk økonomi er godt skodd for de utfordringene vi møter, sier Solberg til Dagbladet.

- Mener statsministeren at Norge fortsatt være i en særstilling i verden etter denne omstillinga, eller vil vi bli mer lik andre land?

- Vi vil fortsatt være i en særstilling med det velferdsnivået vi har og hele vår kamp dreier seg om å opprettholde det velferdsnivået, svarer Solberg Dagbladet.

Hun sier at Norge nå skal investere i kunnskap, forskning og kompetanse, for å skape nye jobber.

- Det er investeringer i mennesker som er viktig, for at de nye jobbene skapes, sier Solberg til Dagbladet.

Vil ikke endre statsbudsjettet

Finansministeren ønsker ikke å kalle dette en krise i norsk økonomi. Hun gjorde det klart at regjeringen per nå ikke vil komme med endringer i revidert statsbudsjett i mai, som følge av den dramatisk lave oljeprisen.

Hun sier at budsjettet allerede er godt rustet til å møte utfordringene, men at de vil vurdere tiltak, dersom situasjonen endrer seg.

- Vi følger utviklingen tett, sier Jensen.

Derfor stuper oljeprisen

De siste åra har produksjonen av skiferolje skutt i været i USA og landet er nå på vei mot å bli selvforsynt på oljefronten. Denne høye økningen på tilbudssiden i markedet, er en av de viktigste årsakene til det dramatiske oljeprisfallet.

På Organisasjonen av oljeeksporterende lands (OPEC) møte i november, besluttet OPEC-landene å ikke kutte i produksjonen for å beholde en høyere oljepris. Så nå raser prisen – og når den stiger – vil være avhengig av markedet.

Der påvirkes også Norge, som er storeksportør av olje.

- Vi har langsiktige utfordringer, og dette krever omstilling. Regjeringen er i full gang med arbeidet, sier Solberg.

LES OGSÅ: 

Derfor stuper oljeprisene

Slik blir Norge etter oljeeventyret: – Gullalderen er over (Krever innlogging)

• Slik fastsetter Norges Banks styringsrenten (videolenke).

Friday, January 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments