Olaf Tufte om dette synet: Jeg håper jeg ikke taper OL-gullet fordi jeg får død og råtten fisk på åra


(Dagbladet): Brasil klarte å stable på plass fotball-VM i 2014, og nå er det bare 478 dager igjen til OL-ilden skal tennes i Rio de Janeiro.

Olaf Tufte og de norske roerne bekymrer seg neppe over forsinkelsene i anleggsbyggingen, ettersom de skal konkurrere på vannet.

Forurensningen i Guanabara Bay, hvor roøvelsene i Rio-OL skal arrangeres, er derimot nå så ille at det kan gå på helsa løs:

I vannkanten flyter det millioner av død og råtten fisk, og det er søppel og forurensning så langt øyet kan se.

- Helsefarlig

Norges dobbelte olympiske mester i roing, Olaf Tufte (38), liker ikke bildene han ser av anlegget et drøyt år før han skal forsøke å krone karrieren med et tredje OL-gull i roing.

- Jeg håper de klarer å rense opp i det der før vi kommer, for å si det sånn. Det ser ikke bra ut i det hele tatt, og må være svært helsefarlig, sier han til Dagbladet.

Han skal selv til Rio i september på befaring for å gjøre seg kjent i området, og mannen som prøver å kvalifisere seg til sine sjette olympiske leker frykter at det som venter han er en by på betydelig etterskudd i OL-forberedelsene.

- De har en jobb å gjøre for OL. Det sier alle som har vært i Rio.

Rekordverste

Gjennom 20 år i toppen av internasjonal rosport så har Horten-mannen sett og opplevd det meste. Men så ille forurensning som det de ferske bildene fra Guanabara Bay viser har han aldri vært borti før.

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg før død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sier Olaf Tufte.

- Må legge press på dem

Ifølge innbyggere rundt innsjøen skyldes er kloakk og forurensning årsaken til at det flyter tonnevis av død fisk i vannoverflaten. De lokale helsemyndighetene har derimot forsøkt seg på en annen forklaring – at fisken har dødd som følge av at temperaturen i vannet har synket som følge av masse regn.

Tufte er ikke i tvil om hvilken forklaring han tror mest på…

- Om de i det minste hadde forsøkt seg med at vannstanden har steget så mye av kloakken har rent ned, så kunne det kanskje vært troverdig. Nei, myndighetene sitter igjen med skjegget i postkassa. Nå må IOC og andre legge press på arrangøren, så det blir renset opp i vannet, sier Olaf Tufte.

Wednesday, April 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments