OBS-varsel for store deler av Sør-Norge


(Dagbladet): Hasteråd til alle som har kost seg i sola i sør og øst denne helgen: Få hagemøblene under tak fortest mulig.

I Aust-Agder, Telemark og Vestfold veksler været med et fingerknips fra sol til massive regnbyger allerede fra sein ettermiddag eller tidlig kveld i dag.

Det er ventet så mye nedbør på Sørlandet og Østlandet tirsdag at Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

I deler av Midt-Norge derimot er det stor skogbrannfare.

Regnværet starter altså bare ett døgn etter sommerens fineste helg med temperaturer langt oppe på 20-tallet de samme stedene.

29,0 – nesten i taket

Meråker i Nord-Trøndelag var landets varmeste sted søndag med 29,0 grader. Bygdøy i Oslo ble målt til 26,1, og aller lengst nord var det også ekstreme temperaturer til siste del av august å være: Mehamn 19,3, Vadsø 19,0 og Vardø 18,6.

- Temperaturen i Meråker nesten så varmt det er mulig å bli noe sted i Norge så seint i august. Teoretisk kan det bli 31-32 grader på denne tiden dersom alle meterologiske forhold peker i samme retning. Den norske varmerekorden er målt til 35,6 grader i juli, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Her kan du sjekke været der du oppholder deg i værskiftet.

Og her er langtidsvarslet i tekst fra yr.no.

Finværet holder seg i resten av landet under kommende våte døgn i sør og øst. Og allerede onsdag er uværet i Sør-Norge over.

60 millimeter

Mest nedbør vil det bli i Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, melder Meteorologisk institutt.

Det er snakk om nedbørsmengder på mellom 25 og 45 millimeter, stedvis så mye som 60 millimeter, skriver NTB.

Også Vest-Agder, Oslo, Akershus, Østfold og sørlige deler av Oppland vil få regn i bøtter og spann kommende døgn, og er omfattet av det samme OBS-varselet.

Konsekvensen kan bli lokale oversvømmelser og små jordskred eller flomskred i nedbørsområdene.

Samtidig med varsel om lokale oversvømmelser i Sør-Norge, går Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel om stor skogbrannfare i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag samme døgn.

- Hvordan kan værforholdene endre seg så ekstremt i løpet av et drøyt døgn, som i Sør-Norge?

- Det er rett og slett et kraftig lavtrykk som kommer i stor fart fra Tyskland, Danmark og over Skagerak. Meteorologiske forhold gir mye torden, særlig midt på dagen tirsdag. Og torden vil igjen utløse kraftig slipp av regn fra ustabile og fuktige skyer.

- Har statsmeteorologen noen gode råd når det begynenr å smelle og regne som verst ?

- De to aller beste rådene mot torden, lyn og slikt regnvær er enten å holde seg innendørs eller i bilen, sier Börje Johansson.

Monday, August 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments