Obama beordrer sanksjoner mot Nord-Korea

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har beordret nye sanksjoner mot Nord-Korea som svar på hackerangrepet mot filmselskapet Sony Pictures.

De nye sanksjonene er rettet mot tre selskaper og ti nordkoreanske tjenestemenn, blant dem folk som jobber i Syria, Kina, Russland og Namibia, opplyser det amerikanske finansdepartementet, ifølge NTB.

- Det vi gjør i dag, er motivert av vår vilje til å holde Nord-Korea ansvarlig for sin destruktive og destabiliserende oppførsel, sier finansminister Jacob Lew, ifølge NTB.

USA: Nord-Korea står bak

Filmen «The Interview», en actionkomedie om drapet på Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, ble først tatt av plakaten i desember fordi en gruppe truet med å angripe kinoer som viste filmen.

Den samme gruppa sto trolig også bak et større hackerangrep mot filmselskapet Sony i slutten av november: Sony Pictures’ datasystemer brøt sammen, og en rekke pinlige interne eposter ble lekket.

Sony fikk kritikk for å ha gitt etter for trusler – blant annet av Barack Obama. Lille julaften snudde filmselskapet, som gjorde det klart at filmen likevel blir satt opp på noen få kinoer i USA. Samtidig ble Seth Rogen- og James Franco-komedien lagt ut streambar på nett.

USA mener Nord-Korea står bak cyber-angrepet.

FBI peker på Nord-Korea

I desember kunngjorde USAs nasjonale sikkerhetsråd at de har startet etterforskning av datainnbruddet mot Sonys filmstudio 25. november. 

FBI har konkludert med at Nord-Norea sto bak, men flere sikkerhetseksperter er kritiske til dette. Ingen bevis er offentliggjort. 

- Det foreligger tilstrekkelig informasjon til å konkludere at den nordkoreanske regjeringen er ansvarlige for dataangrepet, heter det i en uttalelse fra FBI.

Tekniske analyser som FBI har gjennomført, knytter angrepet til nordkoreanske IP-adresser. Metodene brukt i angrepet mot Sony Pictures, sammenfaller med metodene brukt i angrepet mot sørkoreanske banker og mediebedrifter i 2013, et angrep Nord-Korea sto bak, heter det videre i uttalelsen.

Det er den ukjente hackergruppen Guardians of peace (GOP) som har tatt på seg ansvaret for angrepet. Mandag kunne Dagbladet melde at filmen allerede er Sonys største nettsuksess noensinne. Filmen som ble forsøkt kansellert, er nå en kjempesuksess.

Friday, January 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments