Nye bilder av overvektig Kim skaper bekymring


(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un (32) har vært ute og sett på ting igjen.

Landets propaganda-apparat har publisert bilder av at dets ubestridte leder 1. juni inspiserte kornveksten på gård som rett og slett har navnet nr. 1116. Dagen etter var han innom et barnehjem i Wonsan.

Fysisk svekkelse

Som alltid når diktatoren er ute og titter, heter det i beskrivelsene som følger bildene at han er ute og gir «veiledning i felten».

Innholdet i veiledningen er ikke det som får oppmerksomhet i internasjonal presse denne gangen. Nå er det panamahatten
diktatoren har på hodet, og det faktum at han framstår som mer overvektig enn tidligere som skaper overskriftene. Det siste vekker bekymring ifølge den britiske avisa Telegraph, som siterer Toshimitsu Shigemura, professor ved universitetet i Waseda i Tokyo, på at en fysisk svekkelse hos Kim Jong-Un kan føre til uro og potensielle kuppforsøk.

- Vi vet at helsa hans ikke er bra, og hvis han blir alvorlig syk er det en mulig at vi får en ustabil situasjon. Det kan også komme kuppforsøk fra fraksjoner i hæren, sier Shigemura til avisa.

- Arvelig disponert

Sun Heidi Sæbø, forfatter av boka «Kims lek» og nyhetssjef i Dagbladet, sier overvekten er allerede blitt et problem for Kim Jong-un.

- Det regnes som sikkert at det flere uker lange sykefraværet i fjor skyldtes en ankeloperasjon knyttet til hans sykelig overvekt. Men fedmeproblemet kan også få langt større konsekvenser. Både hans bestefar og far døde av hjerteinfarkt, så med tanke på å være arvelig disponert er Kim Jong-un i faresonen. Hva skjer om den unge diktatoren dør eller blir invalid av hjerte-karsykdommer? Hvem skal ta over da? sier Sæbø.

Etter diktatorens sykefravær i fjor ble det rapportert at han pådro seg ankelbruddet under et av de nevnte «peke på ting»-besøkene. Det ble spekulert i om Kims halting og ankelskade skyldes livsstilsfremkalt urinsyregikt, mer kjent som podagra. Det er ikke det eneste ved den unge diktatorens livsstil som vekker bekymring.

- Sørkoreansk etterretning og diplomati har fått flere rapporter fra folk som har møtt ham som sier han drikker tungt og har et voldsomt temperament. Plutselig kan han få et voldsomt raseriutbrudd, for så i neste øyeblikk si: «Hva var det vi snakket om?», sier Sæbø.

Utskiftning

De nye bildene av diktatoren kommer samtidig med rapporter om at han er i ferd med å sette inn militære ledere på alder med seg selv i ulike sentrale stillinger i hæren, melder magasinet Strategic Digest. Det kommer etter rapporter om flere henrettelser og utrenskninger i stalinistisk stil, der Kim Jong-Un har kvittet seg med mulige utfordrere.

De nye bildene av Kim Jong-Un fra gård nr. 1116 kan for øvrig være et svar på de nylige rapportene om at FN advarer mot en ny sultkatastrofe i landet på grunn av tørke.

Wednesday, June 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments