Ny norsk hockeybragd sikrer nytt A-VM

* Norge – Slovenia 3-1.

OSTRAVA (Dagbladet): De norske hockeygutta vant sin andre strake VM-kamp da Slovenia ble beseiret 3-1 i tsjekkiske Ostrava i ettermiddag.

Dermed er første delmål i mesterskapet innfridd:

Med seks poeng er Norge sikret å unngå sisteplassen i grupppa, en plass som gir nedrykk til 1. divisjon. Norge spiller altså A-VM neste år også.

Nå kan landslagssjef Roy Johansen og hans iskrigere fokusere på delmål nummer to:

Å ta en av plassene i kvartfinalen 14. mai.

Tre av tre

I dag var det først og fremst det det norske overtallsspillet som førte til en ny seier. Det som tidligere har vært en norsk akilleshæl i det store selskap, manglende evne til å utnytte overtall, har gitt langt bedre uttelling i dette mesterskapet.

I dag scoret Norge på tre av tre overtallsperioder mot et slovensk lag, ledet av NHL-stjerna Anze Kopitar (LA Kings), som var på desperat poengjakt for å komme seg unna jumboplassen i pulja.

God Haugen

Norge tok tak i kampen fra start, uten å spille seg til klare sjanser. Den første store muligheten var det nemlig Slovenia som fikk, da Jan Urbas fikk stå overraskende alene å sikte.

Lars Haugen – som storspilte i det norske målet mot Slovakia i forrige VM-kamp – var derimot patent og avverget flott.

Et par minutter seinere kom det første provet på at Norge har utviklet sitt overtallsspill i dette mesterskapet:

Patrick Thoresen scoret sitt tredje VM-mål da han styrte inn et skudd fra Mathis Olimb bare ni sekunder etter en slovensk utvisning.

Det var Thoresens tredje mål i VM så langt.

Kjapp baklengs

Norge gikk til den første pausen med en god følelse etter en periode hvor de stort sett hadde kontroll på Slovenia.

Derimot var ikke andreperioden mer enn 15 sekunder gammel før Jan Mursak utlignet for Slovenia etter å ha overrumplet det norske forsvaret.

Kaptein Ole-Kritian Tollefsen ble overspilt og Lars Haugen rakk knapt å reagere før pucken smalt opp i nettaket.

Herlig frispilling

Norge fikk en mulighet til å revansjere seg raskt etter at Slovenia røk på en utvisning. Overtallsspillet så ut til å renne ut i ingenting inntil veteranen Anders Bastiansen ble spilt herlig og frekt fri med en backhandpasning av Ken André Olimb.

Bastiansen grep muligheten resolutt og sendte nasjonen opp i ledelsen igjen.

Nok en bekreftelse på at Norge og overtallsspill endelig begynner å bli en hyggelig kombinasjon.

Slovensk press

Slovenia satte et stort trykk mot det norske målet midtveis i perioden, men Norge klarte å ri av den slovenske offensiven som LA Kings-stjerna sto i spissen for.

Men Norge kom til hektene, og spesielt førsterekka med Patrick Thoresen, Mathis Olimb og Morten Ask skapte farligheter foran det slovenske målet.

Norge fikk en ny tominuttersperiode mot slutten av andreperioden, etter at Robert Sabolic taklet Daniel Sørvik knallhardt i vantet.

Og nok en gang ga et norsk overtallsspill uttelling:

Mathis Olimb beholdt roen med puken i offensiv sone og ventet til Jonas Holøs var i perfekt skuddposisjon. Fra blålinja traff Holøs perfekt og prikket inn 3-1 til Norge.

Det var Holøs´ første scoring i VM og kreative Olimbs sjette målgivende.

Dermed kunne Norge gå til den siste pausen med en tomålsledelse etter en periode hvor Slovenia spillemessig var minst på høyde med Norge.

Slovenia måtte trøkke til i sisteperioden for å ta inn det norske forspranget, men klarte aldri å sette et disiplinert norsk lag under stort press. I stedet rant perioden ut i null baklengs.

Hvilket ga norsk 3-1-seier og fortsatt håp om en kvartfinale i dette mesterskapet.