Ny liten flyplass og gammel Cessna knyttes til diktatorens hemmelige privatliv

(Dagbladet): Er dette lille hvite propellflyet Kim Jong-uns personlige privatfly?

Det er den nyeste spekulasjonen som opptar Nord-Korea-kjennere for tiden. Årsaken er en liten flystripe som har dukket opp ved siden av diktatorens luksuriøse privateiendom i Wonsan. Den er rett og slett for kort til å ta ned større fly.

Det var den anerkjente nyhetsbloggen North Korean Economy Watch som forrige uke oppdaget den nye rullebanen ved Kim-familiens feriested. Den er bygget like ved siden av den private jernbanestasjonen pappa Kim Jong-il fikk bygget i sin tid.

Fra tog til fly

I motsetning til den avdøde faren, som hatet å fly og foretrakk tog, benytter sønnen stadig oftere fly og helikopter på sine befaringer rundt om i landet. Men han har et begrenset utvalg, ettersom den nordkoreanske flyparken er svært gammel og dårlig vedlikeholdt på grunn av handelssanksjonene og isolasjonen til resten av verden.

En av fire sovjet-bygde Ilyushin Il-62-maskiner fra begynnelsen av 80-tallet i statsselskapet Air Koryos eie sies å være såkalt VIP-konfigurert til den nordkoreanske diktatoren. Men disse flyene er altfor store til å lande eller ta av på den om lag 560 meter lange flystripa i Wonsan.

Derfor knyttes det nå stor interesse til det lille hvite propellflyet som dukker opp i bakgrunnen på en video fra mars i fjor, der den unge diktatoren inspiserer pilotutdanningen for kvinner ved Den koreanske folkearmes luftforsvarsbases «Enhet 2620».

Gammel Cessna?

Flyet, som NKnews mener må være en Cessna 172 «Skyhawk», er godt synlig i bakgrunnen. Det sivile flyet er nettopp en type fly den nye rullebanen vil være optimal for. Samtidig har den kjente nordkoreanske avhopperen Kim Jong Ryul tidligere fortalt at han skaffet Kim-familien et Cessna-fly en gang før han forfalsket sin død og flyktet til Østerrike i 1994.

Cessna 172 er en svært populær sportsflymodell som brukes av flyklubber over hele verden. Produksjonen startet i på midten av 50-tallet, med over 43 000 produserte fly i dag.

Med plass til tre passasjerer og en pilot, kan flyet være det Kim benytter seg av for å reise til og fra feriestedet i Wonsan – med en eller to rådgivere ifølge. Topphastigheten er 228 kilometer i timen, som betyr at turen til hovedstaden Pyongyang unnagjøres på om lag halvannen time.

Palasset i Wonsan skal være et av Kim Jong-uns favorittsteder der han tilbringer stadig mer tid. Det var også her diktatoren tok imot den amerikanske basket-bajasen Dennis Rodman da han kom på sitt andre besøk til Nord-Korea i september 2013. Den gangen var det bare en helikopterplattform der rullebanen er i dag.

Friday, January 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments