Ny gigantavsløring ryster friidretten


(Dagbladet): Friidretten er i ferd med å bli rystet av nok en dopingavsløring etter at en rekke testresultater har blitt lekket til pressen.

Det er britiske Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD som har fått tilgang til 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere, og ifølge avisa kan man her finne bevis for «ekstraordinær utbredelse av juks» i flere av verdens aller største arrangementer.

BBC, som også har sett testresultatene, skriver at undersøkelsen brukte to av verdens fremste antidoping-eksperter, Robin Parisotto og Michael Ashenden, til å gjennomgå dataene. Prøveresultater som Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har sittet på, men som ble lekket av noen på innsiden.

Konklusjoner

Ifølge ekspertene er følgende noen av konklulsjonene man kan trekke fra prøvene:

• En tredjedel (146, inkludert 55 gull) av medaljene i utholdenhetsøvelser i VM og OL fra 2001 til 2012 ble tatt av atleter som hadde avlagt mistenkelige tester. Det blir også sagt at ingen av de nevnte utøverne har mistet sine medaljer.

• Mer enn 800 atleter, omlag én av sju av de som er med i testene, har avlagt prøver som av ekspertene blir karakterisert som «høy sannsynlighet for doping eller i beste fall abnormale».

• Ti medaljer under OL i London i 2012 ble tatt av atleter som hadde avlagt tvilsomme prøver.

• Russland står fram som det som blir beskrevet som «bloddopingens episenter» da over 80 prosent av landets medaljer har blitt vunnet av utøvere som har avlagt tvilsomme prøver.

• I enkelte mesterskapsfinaler avla alle tre medaljører tvilsomme prøver.

Aldri sett noe liknende

Parisotto sier at han aldri har sett noe liknende, og at det faktum at IAAF har sittet på resultatene uten å gjøre noe er hårreisende.

Ashenden stemmer i, og trekker paralleller til sykkelsporten da Lance Armstrong var på høyden. Prøvene er ikke bevis nok på at utøverne har dopet seg, men det setter et søkelys på sporten som helhet – om den gjør nok for å bekjempe doping.

IAAF skal velge en ny president om litt over to uker, og det er naturlig å tenke at dette nå vil bli en enda større del av detbatten enn det allerede er. Britiske Sebastian Coe er i øyeblikket favoritt til å ta over.

Forbundet svarer

Forbunet bestrider ikke innholdet i databasen og dens autensitet, men understreker at de «alltid har vært på frontlinjen i kampen mot doping der de leter etter og implementerer nye teknikker og metoder for å avdekke slikt».

De sa også at de etter 2209, da blodpassene ble innført, har fulgt opp alle «tvilsomme» prøver med umiddelbare urinprøver for EPO.

Det er også flere faktorer som kan spille inn på en slik prøve og gi det som blir kategorisert som «tvilsomme resultater». Sykdom, høydetrening og graviditet er noen av disse.

Sunday, August 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments