Norsk profil etter volleyball-skandale: – Det verste jeg har sett av hat


(Dagbladet): Den norske sandvolleyball-duoen Iver Horrem (38) og Geir Eithun (36) røk ut i kvalifiseringen til Grand Slam-turneringen i japanske Yokohama i forrige uke.

Men det var en annen spesiell episode som vakte oppsikt.

Laget til Iran skulle møte Israel innledningsvis i turneringen. Men kampen ble aldri spilt. Iran møtte plutselig ikke opp til kampen – til tross for at de hadde reist til Japan for å konkurrere.

Den norske profilen Iver Horrem reagerer:

- Jeg synes det er håpløst og det ødelegger sporten. Å blande politikk og idrett på denne måten er ikke bra. I løpet av mine 18 år i gamet har jeg aldri sett maken, sier Iver Horrem til Dagbladet.

Det var duoen Bahman Salemiinjehboroun/Rahman Raoufi som ikke møtte til kamp mot Israels Sean Faiga/Ariel Hilman.

Saken omtales som en skandale i idrettsmiljøet. Blant annet i østerrikske Kronen Zeintung og sveitsiske Blick.

- Det samme skjedde i Sør-Afrika for ikke lenge siden. Det spesielle er jo at det skjer hver gang Iran og Israel skal møte hverandre. Det er trist. Det er jo neppe spillerne selv som ønsker det, men det er folk høyere i systemet som bestemmer, sier Horrem.

- Hvordan skjer dette?

- Motstandere i verdensserien trekkes ofte kvelden før matchene blir spilt, og da kan man være heldig eller uheldig. Det som er komisk i denne saken er jo at Iran reiser halve kloden rundt for å spille kamp, også møter de ikke opp. Det kan hende spillerne skylder på et vondt kne. Men alle vet jo hva som er sannheten. Du får ikke bare vondt i kneet over natta, sier Horrem.

- Hvordan reagerer volleyballmiljøet?

- Det er blitt en snakkis blant flere. Vi er de samme folkene og det samme miljøet som reiser rundt hele året. Rivalisering og hat er helt vanlig i idretten, men å ikke møte til kamp blir noe helt annet. Dette er det verste jeg har sett av hat, og hører ikke hjemme noen steder. Det er en type oppførsel idretten ikke skal akseptere. Folk har jo mislikt motstandere gjennom alle tider, både fra eget land og andre nasjoner. Men jeg har aldri opplevd at kamper ikke blir spilt. Det har heller vært motsatt. At «nå skal vi virkelig vise dem på banen», sier Horrem.

- Utfordring

President i Det norske volleyballforbundet, Stein-Gunnar Bondevik, hadde ikke hørt om hendelsen i Japan i forrige uke, men forteller følgende:

- Jeg kjenner ikke til denne aktuelle saken, men kan på generelt grunnlag si at idrettsarenaen bør være et sted der politikk legges til side, sier volleyballpresident Bondevik til Dagbladet.

Bondevik kan likevel fortelle:

- Under den siste verdenskongressen i høst ble det gjort en markering mot Iran etter at en kvinne ble straffet og fengslet fordi hun møtte på kamp. Det ble lagt vekt på at kvinneandelen i volleyball er vel så stor som hos herrene og at dette er viktig for volleyballforbundet. Dette skapte harme hos den iranske presidenten. Men kongressen valgte å se vekk fra dette og gjorde en markering med stående applaus, sier Bondevik.

Volleyballpresidenten fortsetter:

- Nå er riktignok konflikten mellom Israel og Iran på et annet politisk nivå. Volleyball er en idrett som praktiseres over hele verden og byr derfor på ulike utfordringer. Men det er viktig at idrettsarenaen holdes fri for alle mulige utenomsportslige arrangementer og markeringer, sier Bondevik.

Sandvolleyball-spiller Iver Horrem mener det internasjonale volleyballforbundet må på banen. Ifølge Kronen Zeitung er det ikke en boikott fra Irans side, men den offentlige forklaringen er skade.

- Det begynner å bli på grensa til komisk. Det internasjonale forbundet burde se nærmere på dette, sier Horrem.

EM-klar

Onsdag denne uka starter EM i østerrikske Klagenfurt.

Geir Eithun og Horrem er ett av parene som skal i aksjon.

Duoen møter Tyskland, Polen og Hellas innledningsvis.

- Dette er årets happening for mange sandvolleyballspillere. For to år siden nådde vi kvarfinale og vi håper på en ny god prestasjon. Vi er i en tett pulje der vi må prestere på et høyt nivå, sier Horrem.

De tre beste fra pulja går videre.

PS: Vil du lese deg opp på forholdet mellom Iran og Israel, les mer her.

Tuesday, July 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments