- Norsk lyttepost avslørte at russiske bombefly bar atomvåpen

(Dagbladet): Storbritannias statsminister David Cameron og forsvarsminister Michael Fallon skal angivelig ha blitt varslet om den kjernefysiske lasten: en atom-missil ment for å ta ut ubåter, skriver Sunday Express.

Onsdag skrev Finnmark Dagblad at to F-16 samme dag ble sendt på vingene for å identifisere russiske fly på tokt langs kysten. De to norske flyene brøt lydmuren for å identifisere i alt seks russiske fly: to tankfly, to bombefly av typen Tu-95 eskortert av to jagerfly.

Toktet som varte i 19 timer, ble også fulgt av franske og britiske jagerfly. 

Britene skal ha blitt varslet etter at en norsk lyttepost onsdag fanget opp samtaler fra mannskapet i et av flyene og delte informasjonen om atomvåpenet med dem. 

En kilde i britiske Royal Air Force (RAF) skal ifølge Sunday Express ha sagt: «Vi har fanget opp samtaler fra mannskapet på ett av flyene som brukte et spesielt kodeord som avslørte at det var en øvelse». Og: «Vi visste også fra en annen kilde at en av flyene bar et atomvåpen lenge før det kom i nærheten av britisk luftrom.»

Les også: - Det verste vi har sett siden den kalde krigen

Forsvaret forventer atom-trening

- Vi vil ikke kommentere opplysningene som avisa hevder å ha, sier kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi forventer at russiske plattformer til sjøs, under vann og i luften som har en kjernefysisk kapasitet, trener på å bære disse, legger han til.   

Atomvåpnene om bord skal ikke ha vært armert og flyets mannskap må få direkte ordre fra president Vladimir Putin før det kan avfyres, skriver den britiske avisa videre.

To bombeflyene fløy så nær britisk luftrom på onsdag at den sivile luftfarten ble hindret, og britiske myndigheter ba den russiske ambassadøren om å forklare seg om hendelsen, meldte BBC fredag.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at toktet ble gjennomført i overenstemmelse med internasjonalt regelverk. De militære flyene hadde ikke sine transpondere på, siden det ikke er et krav om at militære fly trenger det i internasjonalt luftrom, har oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til forklart til TV 2.

- Så langt i år har vi hatt tre scramblinger, sa Moen til kanalen på torsdag.

Flyr i internasjonalt luftrom

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa til Dagbladet i november at russsike militærfly har krenket NATOs grenser og viser en adferd som er provoserende og utgjør en risiko for sivil luftfart. 

I slutten av oktober var to norske F-16-fly på vingene og holdt øye med åtte russiske militærfly som fløy over Norskehavet og Nordsjøen, nær norsk luftrom. De siste månedene har russiske fly krenket svensk, nederlandsk og estisk luftrom.

- Utfordringen med den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet langs NATOs grenser, er at selv om de normalt flyr i internasjonalt luftrom, så flyr de uten å kommunisere med sivil lufttrafikkontroll, sa Stoltenberg til Dagbladet.

 - De slår av sendere som forteller hvor flyene er, og de melder ikke fra om flytraseer, la han til.

Sunday, February 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments