Norge topper lista, men på utdanning blir vi slått av Ukraina og Russland


(Dagbladet): Norge topper en global levekårsrangering, utført av Social Progress Imperative.

Kåringen slår fast at Norge er det mest sosialt avanserte landet i verden. På plassene bak følger henholdsvis Sverige, Sveits og Island.

Se hele lista her.

Totalt 133 land har blitt rangert på bakgrunn av hvilke resultater de har å vise til sosialt, økonomisk, samfunnsmessig og relatert til miljø.

- Fremragende resultat

Norge får totalt 88.36 av 100 mulige poeng.

- Norges rangering som det mest sosialt avanserte landet i verden, er et fremragende resultat, sier administrerende direktør i Social Progress Imperative, Michael Green ifølge selskapet Deloitte, som er med å sponse initiativet.

- Norge utkonkurrerer USA, Storbritannia, Australia og de nordiske landene på tvers av et bredt spekter av faktorer. Fra personlig frihet til høye nivåer på tilgang til informasjon og kommunikasjonsmidler, er det klart at Norge leverer imponerende sosiale fremskritt til sin befolkning.

Rangeringen er delt inn i 12 kategorier, som inneholder til sammen 52 faktorer.

Norge får blant annet skryt for å gjøre det bra innen «tilgang til informasjon og kommunikasjonsmidler», altså antall mobilabonnementer og personer med tilgang til internett. Norge scorer i tillegg høyt på «personlig sikkerhet» og «helse og velvære». Sistnevnte inkluderer faktorer som levealder og sunnhet.

Dette til tross for at vi har selvmordsrate på 10,4 personer per 100.000. Det gir en 75. plass internasjonalt, noe som er den dårligste plasseringen på faktornivå.

Dårligst på utdanning

Kategorien der Norge kommer dårligst ut er høyere utdanning. Der havner vi på 16. plass, og må se oss slått av land som Russland, Ukraina og Sør-Korea.

I kategorien «losji» havner vi på 14. plass, mens vi kommer på 11. plass i «personlige rettigheter».

I bunnen av rankeringen finner vi Den sentralafrikanske republikk. Landet får totalt 31.42 av 100 poeng.

Det er flere land som ikke er med på lista, da det er for lite informasjon om dem tilgjengelig.

Social Progress Imperative mener at brutto nasjonalprodukt i seg selv ikke gir et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere levevilkårene i et land. Rankeringen deres, som går under navnet Social Progress Index (SPI), måler derfor en rekke sosiale indikatorer i tillegg til økonomi.

I fjor havnet Norge på femte plass i samme kåring. Den gang var det New Zealand som stakk av med seieren.

Monday, April 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments