Nord-Korea kan ha fått liv i atomreaktor

(Dagbladet): Nord-Korea kan være i ferd med å starte opp en atomreaktor som kan produsere plutonium til atomvåpen etter nesten fem måneder med inaktivitet ved anlegget.

Det konkluderer sikkerhets-tenketanken 38 North, tilknyttet amerikanske John Hopkins University, etter å ha studert ferske satellittbilder av det som omtales som Yongbyon-reaktoren.

Satelittbilder viser tegn til aktivitet

Tenketanken mener det er for tidlig å konkludere entydig, men viser til at flere tegn tyder på at nordkoreanerne nå er i ferd med å puste liv i reaktoren. Satellittbildene viser blant annet damp og is- og snøsmelting flere steder rundt reaktoren, som kan ifølge 38 North kan tyde på ny aktivitet.

Ifølge tenketanken har anlegget ligget stille siden seint i august. 

Du kan se satelittbildene her.

USA bekymret

I fjor advarte den øverste sjefen for amerikansk etterretning, James Clapper, at Nord-Korea er i ferd med å utvide sine anlegg for produksjon av atomvåpen, hevder

Regimet i Pyongyang varslet i 2013 at de ville ruste opp sine eksisterende atomanlegg, blant dem Yongbyon-anlegget.

Bekymringen er at reaktoren, når den går for fullt, er i stand til å generere plutonium nok til en atombombe – per år.

– Vår vurdering er at Nord-Korea har fulgt opp sin tidligere kunngjøring ved å utvide anrikningsanlegget i Yongbyon, og ved å restarte reaktoren som tidligere ble benyttet til produksjon av plutonium, het det i en trusselvurdering Clapper har oversendt til etterretningskomiteen i Senatet.

Amerikansk etterretning trodde da, ifølge rapporten, også at Nord-Korea «har tatt innledende steg» for å utplassere sitt foreløpig utestede system med mobile, interkontinentale raketter.

– Nord-Korea er fast bestemt på å utvikle teknologi som vil gjøre langtrekkende raketter i stand til å utgjøre en direkte trussel mot USA, konkluderte Clapper i sin rapport.

Friday, January 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments