Nekter å flytte


(Dagbladet): Når store eiendomsprosjekter skal bygges, finnes det dem som ikke vil flytte.

I Kina har dette fenomenet fått et eget navn, nemlig «nail houses», eller spikerhus på norsk. Navnet kommer fra en spiker som blir stående alene, fordi den ikke lar seg rikke eller slå ned i treverket.

Et Kina-fenomen

De kinesiske spikerhusene har fått stor oppmerksomhet i verdensmediene.

I Kommunist-Kina ble privat eiendomsrett avskaffet, og dermed kunne ikke folk eie sitt eget hus eller nekte å flytte. Men i 2004 ble privat eiendomsrett tatt inn i grunnloven. En lovendring fra 2007 beskytter privat eiendomsrett på lik linje med kollektivt eid og statseid eiendom, selv om retten til jordbrukseiendom på landsbygda fortsatt er begrenset.

Men tilbake til spikerhusene. For poenget er dette: Før, da staten eide alt, var det helt andre regler for ekspropriasjon. Da kunne folk flyttes med makt og huset rives, mot at eierne de fikk erstatning. Nå er det mye vanskeligere å rive et hus uten samtykke fra eieren.

Ekspropriering av eiendom i urbane områder kan bare skje hvis det er i «det offentliges interesse», noe myndighetene for eksempel brukte da de rev store nabolag under forberedelsene til sommer-OL i Beijing i 2008. Nå er det ikke til å stikke under en stol at det ofte har vært en liberal tolkning av hva som er i det offentliges interesse, men den private eiendomsretten er uansett betydelig styrket nå – sammenliknet med før.

Og dermed har såkalte spikerhus dukket opp her og der. Folk som nekter å flytte når store eiendomsutviklere kjøper opp området rundt dem. Myndighetene og utviklere kan skru av vannet og strømmen, og bygge rundt, men kan ikke rive.

Over hele verden

Ett av de mest kjente eksemplene på dette, er en fem etasjer høy bygning som ble stående midt i en ny motorvei i Wenling i Zhejiang-provinsen. Paret som bodde der var lokale bønder og nektet å la seg kjøpe ut. Etter motorveien var bygget, godtok de imidlertid et bud på 40 000 dollar for å flytte ut av leiligheten. Og 1. desember 2012 ble huset revet.

Seinest i forrige uke gikk et nytt bilde av spikerhus sin seiersgang i kinesiske medier. Du kan se en bildeserie av slike isolerte hus øverst i saken.

På engelsk kalles slike hus gjerne en «holdout», hvorav en av de aller mest kjente gjennom tidene er hjørnet av Macy’s på Herald Square i New York.

Sunday, April 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments