Nederlandske Martijn ble helt bergtatt av Norge, og lagde unik video: Reaksjonene har vært overveldende

(Dagbladet): Hvordan ser egentlig folkelivet i den norske og islandske naturen ut sett fra de høyeste fjelltoppene? Det bestemte den nederlandske grafiske designeren og filmskaperen Martijn Doolaard seg for å finne ut.

Resultatet ble timelapsefilmen «The Little Nordics», som gir et uvanlig perspektiv på Norge og Island. Hvorfor? Jo, menneskene ligner nesten små dukker.

- Søt miniatyrverden

Ideen fikk Doolaard da han besøkte turistmagneten Geiranger på Sunnmøre sommeren 2013.

- Da jeg ankom Geiranger ble jeg helt oppslukt av alt livet nede på fjorden. Ferger som kjørte fram og tilbake, kayak-cruise som kom og dro og biler som sneglet seg opp og ned de bratte bakkene. Jeg likte tanken på å portrettere Norge som denne søte miniatyrverdenen samtidig som landet er kjent for sitt store og ekstreme naturlandskap, sier filmskaperen til Dagbladet.

- Overveldende

Filmingen gjorde Doolaard unna på ei uke på rundtur i Norge, samt seks dager på Island. Så bar det hjem til klippepulten.

- Det skulle bare et par ting til for å få det til å se lite ut. Det første er åpenbart tempoet. Alt er rundt fire ganger så raskt som i virkeligheten. Jeg har også lagt på dybdeskarphet. Hvis du fokuserer på et objekt, blir bakgrunnen nær kameraet uskarpt. Denne effekten gjør at det ser ut som små leker, sier han og fortsetter:

- Til slutt la jeg på lydeffekter av leketøyracerbilder og lav babling. Jeg tok faktisk opp lyden av en stavmikser i vann for å etterligne de små båtene som kom med cruiseskipene. 

Filmen er delt flere tusen ganger fra videodelingstjenesten Vimeo, og er også utvalgt som «må se»-film av tjenesten.

- Reaksjonene har vært overveldende og langt utover det jeg så for meg, sier Doolaard.

• Se timelapsevideoen øverst i saken.

Sunday, January 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments