«Når Stordalen har tid til å teste om hotellrommene hans har sparedusj, bør han også sjekke kontraktene til de som vasker sparedusjene»


(Dagbladet): Fredag skrev Dagbladet om spanske Zaida Erazo Menezes (38). Som ansatt i Extra Rent Limited vasket hun i to år restauranten til Stordalen og kjendiskokken Eikefjord. Selv om hun var ansatt i et renholdsfirma hadde kjendisrestaurantenes ledelse lovpålagt plikt til å sjekke hennes lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde Annen Etage ikke.

- Når Petter Stordalen har tid til å teste om hotellrommene hans har sparedusj, så bør han også ta seg til å sjekke kontraktene til de som vasker sparedusjene. Eller innføre rutiner for alle framtidige kontakter som sikrer dette, sier leder for Stortingets arbeidskomité, Arve Kambe (H), til Dagbladet. 

Zaida fikk aldri arbeidskontrakt, lønnsslipp eller lovpålagt minstelønn, og fikk svært lav lønn, helt ned til 87 kroner i timen.

Jobbet svart

De siste dagene har Dagbladet avdekket hvordan både kjendismilliardær Jens Ulltveit-Moe og Petter Stordalen har brukt underleverandører som har brutt arbeidsmiljøloven når de har fått sine restauranter vasket.

- De er selv opptatt av rettferdig konkurranse i markeder som de konkurrerer i. Da bør de sørge for rettferdig konkurranse der de etterspør varer og tjenester i markedet, sier Kambe.

Zaida jobbet svart mens hun vasket Stordalens luksusrestaurant, Annen Etage, og Arbeidstilsynet har avdekket en rekke lovbrudd hos selskapet som har vasket Ulltveit-Moes Burger King-restauranter. LO mener renholdsselskapet som vasket Burger King har drevet «grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft». De ansatte skal ha jobbet gratis eller for helt ned til 35 kroner i timen.

- Bør være gode eksempler

- Jeg tror at både Stordalen og Ulltveit-Moe er gode arbeidsgivere, men at særlig de som har støtte i store administrasjoner i selskapene sine, bør gå fram som gode eksempler, sier Kambe.

Han mener Dagbladets artikler viser at det er fordeler med å organisere seg, og han håper at flere nå gjør akkurat det.

- Artikkelserien til Dagbladet fungerer som en meget god huskeliste for både ansatte, fagforeninger og bedrifter. Å være medlem hos for eksempel NHO eller Virke vil gjøre det enklere for svært mange bedrifter å få kjennskap til regelverk og tips til hvordan man skal forholde seg til det. Særlig tror jeg dette er viktig for dem som ikke har administrativ kapasitet i egen bedrift, sier Kambe.

Thursday, July 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments