- Når folk blir fullstendig isolert fra omverdenen, blir de monstre


GAZA (Dagbladet): Hvis verden vil unngå at den overbefolkede Gaza-stripa skal bli en kruttønne av ekstremisme, må de gjøre noe for å bedre situasjonen for de nær to millioner innestengte innbyggerne. Det er beskjeden fra Mkhaimar Abusada, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Al-Azhar-universitetet i Gaza.

- For hver nye krig i Gaza, øker hatet mot Israel. Spesielt blant barn og unge. En god del av oss voksne har jobbet i Israel eller hatt israelere som venner, og vi skjønner at vi alle er mennesker. Men i dag er palestinere og israelere fullstendig adskilt fra hverandre, sier han, og fortsetter:

- Monstre

- Når folk bli fullstendig isolert fra omverdenen, blir de monstre. Det eneste bildet som mange palestinske barn har av israelere er bomber, settlere og soldater. Om ikke noe blir gjort, vil Gaza eksplodere. Den er en tikkende bombe, sier Abusada.

Det er sommerferie i Gaza nå. Men siden Gaza-stripa er isolert, er det ingen som kan dra på sommerferie. I stedet melder mange av barna seg på sommerleir. Tidligere var det FN-organisasjonen UNWRA som arrangerte disse, der Gazas barn fikk spille fotball, lære og svømme og andre aktiviteter. Men UNWRA får inn for lite penger fra verdenssamfunnet, og har derfor blitt tvunget til å stenge sommertilbudet. Nå arrangeres sommerleirene i regi av Hamas og Qassam-brigadene, Hamas væpnede fløy.

Nord i Gaza, i Beit Hanoun, sitter sitter tre maskerte menn i militærklær under en hvit lerretduk. Bare øynene synes. Mennene sitter bak et lite bord og like foran dem står en Qassam-rakett: De tre representantene fra Qassam-brigaden registrerer årets barnedeltakere. Vi stopper bilen og spør om en prat. Det er ikke så lett å få kontakt, siden øynene er det eneste vi ser. Mennene skuler mot oss, og rister bryskt på hodet.

Våpenopplæring

«Dra», er beskjeden. Vi kjører videre i ruingatene i Beit Hanoun. En mann kommer til idet vi ikke ser Qassam-medlemmene lenger.

- Jeg hadde aldri sendt barna mine til dem. De gir våpenopplæring og hatmeldinger til barna, og det er bare folk som ikke har råd til å gi barna sine en fotball eller mulighet til å lære dem og svømme og sånt som sender dem. Hamas og Qassam ødelegger alt, sier han.

I 2007 vant islamistorganisasjonen Hamas valget i Gaza. Innbyggerne var lei av at Yassir Arafats organisasjon, Fatah, og deres politikere beriket seg sjøl til fordel for folket. Hamas lovet et rettferdig og korrupsjonsfritt samfunn. Men siden de kom til makta, har Gaza blitt fullstendig blokkert, og innbyggerne har gjennomlevd tre grusomme kriger.

- Sommerleirene bekymrer meg. Barn er jo alltid tiltrukket av våpen, og liker å kunne være ordentlige menn. Qassam gjør det nok for å imponere, men utviklingen er ikke bra. Mine barn og barnebarn ville nok ikke verve seg her, men tenk på andre: Du kan ha mistet mor, far, søsken, besteforeldre og huset du bor i. Du har ikke lenger noe å tape. Da er det bedre å dø i verdighet i kampen mot Israel, enn å dø i skam. Verden er nødt til å reagere. Verden må hjelpe Gaza før det er for seint, sier statsviter Abusada.

3000 salafister

Etter at den såkalte islamske staten (IS) etablerte seg i Irak og Syria i fjor, har også støtten til IS vokst i Gaza. Ifølge Abusada, antar man at det finnes rundt 3000 krigere som har erklært sin støtte til IS i Gaza.

- Det har vært en rekke sammenstøt mellom salafistene og Hamas de seinere åra. Jihadistene mener at Hamas ikke er ordentlig islamsk parti, og at de ikke kjemper nok mot Israel. Men foreløpig er ikke salafistene en trussel for Hamas og Qassam, som har 35 000 personer i sine styrker, sier Abusada.

Les også:

8. juli er det ett år siden Gaza-krigen startet. Ikke ett av de over 12 000 husene som ble ødelagt er bygget opp igjen: Men Gazas unge hopper og rapper for en bedre framtid (krever betaling).

Sunday, July 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments