Nå blir det lov å danse på utesteder etter midnatt, men bare hvis det ikke er for mørkt


(Dagbladet): En 67 år gammel lov som hadde til hensikt å motvirke prostitusjon, men som på snodig vis også gjorde det ulovlig å riste løs på nattklubber og utesteder i Japan, er i ferd med å oppheves.

Loven som klassifiserte nattklubber og utesteder som såkalt «adult entertainment», ble opphevet av det japanske parlamentet onsdag, og forbudet ventes å bli offisielt opphevet til neste år.

Det vil altså si at rytmeglade japanere igjen kan få lov til å danse på utesteder og nattklubber etter midnatt. Det skriver blant andre det amerikanske nyhetsnettstedet Bloomberg og nyhetsbyrået AFP.

Må ha dansebevilling

Men det er én og annen hake ved lovendringen: utestedet må ikke være for mørkt, og selger de alkohol må de også ha en egen danselisens, eller dansebevilling om du vil, skriver Bloomberg.

Ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet må det være lysere enn ti lux, en måleenhet for lys, på utestedet hvis dansing skal foregå. Ti lux skal være like lyst som skumring.

Var redd for liberale holdninger

Ifølge AFP stammer de vide anti-prostitusjonslovene som gjorde dansing ulovlig fra 1948, da Japan var okkupert av USA. Japans myndigheter fryktet de liberale holdningene amerikanerne førte med seg, og skal ha vært bekymret for hvordan de påvirket ungdommen i landet.

Prostitusjon var også et omfattende problem etter andre verdenskrig i Japan, og anti-prostitusjonslovene var ifølge AFP så omfattende at de også forbød noen danseskoler fordi det foregikk pardans der.

Lovendringene er ifølge Bloomberg et av mange skritt Japans statsminister Shinzo Abe har tatt for å lette på reguleringer i landet. Det skal også ha vært en underskriftskampanje som samlet mer enn 160 000 underskrifter for å lette på danse-reglene.

Ikke håndhevet

Lovforbudet ble ikke håndhevet nevneverdig i Japan etter 80-tallet, men etter at eb 22 år gammel student døde som følge av en slåsskamp på et utested i Osaka i 2010, satte politiet igjen foten ned for dansing.

Ifølge AFP skal intensiveringen ha vært en medvirkende årsak til at det yrende utelivet i Osaka ble betraktelig mindre yrende.

At håndhevingen av forbudet ble intensivert, ble kritisert og karakterisert som hyklersk av en rekke danseaktivister i Japan. De pekte blant annet på at landets skoleverk nå hadde begynt å undervise elevene i hip hop-dansing i gymtimene.

Thursday, June 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments