Myndighetene frykter 4500 omkomne etter dødsskjelvet i Nepal


(Dagbladet): Etter hvert som hjelpemannskapene jobber seg gjennom ruinene etter det voldsomme jordskjelvet som traff Nepal i formiddagstimene i dag norsk tid, har dødstallene steget.

Siste melding fra myndighetene var i 17-tiden at så mange som 1400 mennesker har mistet livet. Det er ventet at dette tallet vil stige ytterligere.

Nepalske myndigheter frykter nå at antallet omkomne etter jordskjelvet kan nå 4500, ifølge NTB.

Arv i ruiner

I det legendariske landemerket Dharahara, også kalt Bhimsen Tower, er det ventet at så mange som 180 mennesker mistet livet da tårnet kollapset som følge av skjelvet. Det skriver Times of India.

Fra bunnen av tårnets sokkel til toppen av en fem meter høy bronsestatue på taket 9. etasje, var det 62 m.

Mellom toppen av sokkelen og statuen, er det ni etasjer og 50,2 meter der turister og lokale besøkende gikk de 213 trappetrinnene opp til utsiktspunkt og restauranter.

Etter jordskjelvet i travelste besøkstid lørdag lokal tid, står bare en bit av veggen i 1. etasje igjen av tårnet som var en del av UNESCOs verdensarvliste.

Patan Durbar, som ligger midt i byen Lalitpur, virker også å ha fått store skader i jordskjelvet.

Akkurat som Dharahara var palassområdet en del av verdensarvlista, men rapporter i sosiale medier og bilder på Twitter tilsier at mange av de gamle palassene nå er ruiner. På bildet øverst i artikkelen kan de se ut som om de en gang grandiose palassene er redusert til grus.

Uoversiktlig

Lørdagens skjelv hadde en styrke på 7,9 og er det kraftigste som har rammet landet på 81 år.

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet. Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Jordskjelvet utløste også en rekke skred på Mount Everest, og de siste tallene tilsier at så mange som 18 mennesker har mistet livet på verdens høyeste fjell. Det skriver The Guardian.

Ifølge Reuters, kan dødstallene på Everest stige. Gyanendra Shrestha i landets departement for turisme, skal ifølge nyhetsbyrået ha sagt at skredet begravde deler av Basecamp og at to telt er fylt opp med døde mennesker.

Ifølge nepalesiske myndigheter skal 1000 klaterere ha befunnet seg på Everest, inkludert 400 utlendinger, da skredet gikk.

Saturday, April 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments