Muhammed-tegner: – Nå bør alle publisere tegningene

(Dagbladet): Det er bare noen måneder siden det franske satiremagasinet Charlie Hebdos mottok prisen Guldhunden, en pris som er innstiftet av den svenske kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks.

Han møtte selv redaktør Gérard Biard i København i høst, og forteller at de blant annet utvekslet erfaringer om sikkerhetsopplegg og trusler. 

— Biard fortalte at politiet daglig var innom redaksjonen og å se utenfor på gaten. Han sa det på en spøkefull måte, lo det nesten bort. Det virket ikke som om han trodde at det var en reell fare for at noe kunne skje.

- Det hadde jo vært stille så lenge, og da blir det gjerne slik, at man tror at alt er glemt og at ingenting vil skje. Men ekstremistene glemmer ikke, sier Vilks til Dagbladet.

Drapstruet

Etter dagens angrep på Charlie Hebdos har alarmen gått også i Höganes nord for Helsingborg, der Vilks bor. Han har levd med trusler og strengt sikkerhetsregime siden han i 2007 leverte en tegning av Muhammed som hund i en rundkjøring som bidrag til en utstilling på Tälleruds hembygdsgård.

Tegningen ble refusert, men trykket i Ørebros lokalavis Nerikes Allehanda. Den første drapstrusselen kom samme dag.

Det skulle bli starten på flere år med trusler, overfall og drapsforesøk.

- Jeg har jo levd med dette rutinemessig i flere år, men når slike ting skjer, forsterkes selvsagt sikkerhetsopplegget rundt meg også. Jeg har lært meg å leve med det, har overvåkningskameraer overalt og folk som passer på, og undervurderer kanskje faren selv.

- Men innerst inne vet jeg jo at dersom noen virkelig ønsker meg til livs, så klarer de det. De handler bare om hvor profesjonelle og ressurssterke de er. Det er klart de kan sprenge meg i lufta om de vil.

Selv angrer han ingenting. Vilks mener fortsatt at det er verdt å risikere noe for ytringsfriheten, og at det for hans del har det vært verdt risikoen. Så langt.

- De lot seg ikke true

Da Dagbladet snakker med ham i telefonen, er han på vei til Stockholm for å delta i en nyhetssending på svensk tv:

- Attentatet mot Charlie Hebdos setter diskusjonen rundt ytringsfrihet på spissen og viser hvilken tid vi lever i. Denne gangen var det mediene i seg selv som var målet. Det er et tankekors at de fleste medier har valgt ikke å publisere det de kaller «støtende» tegninger. Med det anerkjenner de også at tegningene er krenkende, og med det terroristenes krav.

Vilks mener kunst av natur blasfemisk og kritisk, og at ytringsfrihet er helt sentral for enhver grenseoverskridende kunstner og samfuinnskritiker.

-Hadde alle aviser publisert de danske Muhammed-tegningene den første gangen, hadde ikke drapene i Frankrike skjedd. Charlie Hebdo var av de ytterst få som ikke lot seg true til taushet eller bortforklarte sin unnlatelsessynd med politisk korrekthet.

- Og nå, nå er også de slått ut.

Håper mediene samler seg

Vilks innrømmer at han frykter fortsettelsen:

- Dette er en svært dramatisk dag. Jeg frykter at det heretter ikke blir noen som våger å utfordre ekstremistene, at det fra nå heller ikke vil finnes noen unntak.

- Men jeg håper at mediene nå samler seg og publiserer kollektivt. Det er den eneste riktige responsen. Det er den eneste måten å redde ytringsfriheten på.

Thursday, January 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments