Morten Tyldum lager tv-serie av norsk roman


CANNES (Dagbladet): Det er på tide å ta med seg en norsk råvare ut i den store verden. Regissør Morten Tyldum og kona Janne sitter på en glødende takrestaurant i Cannes og snakker i munnen på hverandre. Temaet er det nye, norske prosjektet Tyldum skal gi seg i kast med, etter Oscar-nominasjonene for «The Imitation Game». Nå skal han lage en internasjonal tv-serie basert på Lars Myttings roman «Svøm med dem som drukner».

Forelsket

- Det er en sånn historie du bare blir forelsket i, sier Tyldum.

Han skal selv regissere tv-serien, og er i samtale med blant andre produsentene som stod bak «True Detective» om et samarbeid.

Tanken er en norsk-amerikansk tv-serie med forankringer i begge land, men som skal spilles inn i Norge.
 
«Svøm med dem som drunker» begynner med historien om Edvard, som bor i en liten bygd i Gudbrandsdalen sammen med bestefaren sin, men nøster opp en historie som tar handlingen til Frankrike og Shetland, til første og annen verdenskrig.

- Blant annet er det snakk om et tilbakeblikk til det største slaget i krigshistorien, sier Tyldum.
- Det er en enorm reise som handler både om nåtiden og fortiden.

Romanen er ikke oversatt til engelsk, så Tyldum forteller at han «sprutoversetter» den nå for å la samarbeidspartnerne få innblikk i det som begeistret ham så voldsomt.

- Og så er det et så vakkert budskap der. Det handler om hvordan de mest skadde noen ganger kan få en indre skjønnhet, om de symbolske i å gå gjennom noe tungt og ekstremt.

Det er ekteparets eget norsk-amerikanske produksjonsselskap, Norse Code, som skal produsere serien. Med produksjonsselskapet ønsker de to å bringe skandinaviske fortellinger ut til et større publikum.

Begeistret Mytting

Hjemme i Norge forteller forfatter Lars Mytting (47) begeistret om samarbeidet med Tyldum.

- Han er en fantastisk visjonær fyr og en stor historieforteller, sier Mytting.

I fjor vant han Bokhandlerprisen for «Svøm med dem som drukner», som er hans fjerde roman. Forfatteren var aldri i tvil om hva han skulle svare da Tyldums produksjonsselskap tok kontakt.

- Morten har en helt spesiell posisjon, kunstnerisk og med de forbindelsene han har. Han er en internasjonal kvalitetsregissør med bred appell. Jeg synes det er storartet at han velger en norsk historie og presenterer den for et stort filmmiljø, sier han.

Mytting forteller at han vil trekke seg tilbake under selve produksjonen. Men siden det er snakk om en tv-serie, kan det kanskje bli plass til hans eget overskuddsmateriale som ikke fikk plass i romanen.

- Boka er som en stor tønne med masse kraner. Det er mange måter å fortelle den på, og jeg vil ikke stå i veien for Mortens kreative frihet, sier Mytting.

- Det må og skal være forskjeller når en roman gjenfortelles i filmspråk.

Bevare det nordiske

Det er ekteparet Tyldums eget produksjonsselskap, Norse Code, som skal produsere serien. Med produksjonsselskapet ønsker de to å bringe skandinaviske fortellinger ut til et større publikum.

- Det er ikke blitt mindre interesse for det skandinaviske, sier Janne Tyldum, som er produsent i Norse Code.
- Det ser vi jo ikke minst med interessen for Joachim Trier og «Louder Than Bombs» i Cannes. I norsk litteratur finnes det så mange fine karakterer, som er komplekse og uperfekte, slik vi alle er. Det er om å gjøre å beholde dette skandinaviske blikket.

Morten Tyldum er fascinert av hvordan synet på tv-serier har forandret seg fullstendig.

Et forandret liv

- Så mange av de store regissørene lager tv-serier nå. De gir unike muligheter til å fortelle lange historier, og med store ressurser. Det er mulig nå å lage et slag der en million soldater dør, i en tv-episode. Man kan lage noe stort og episk innenfor serierammene.

Mye har endret seg siden Tyldum sist besøkte Cannes, i 2011, for å skape blest rundt Aksel Hennie og «Hodejegerne». Oscar-nominasjonene til «The Imitation Game» har gjort at han blir lagt merke til på en annen måte.

- Vi skulle på en premiere i begynnelsen av festivalen, og ble hentet i sort bil. Da vi kom dit, ble vi tatt imot av festivalledelsen. I kinosalen stod navnene våre på setene.

Tyldum ler og rister på hodet.

- Alt er så annerledes. Egentlig tror jeg det sunneste er ikke å ta det for gitt.

Wednesday, May 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments