Monsterklage mot TV 2: «Bare 25 år» og «tettsittende genser». Kanalen er nå felt av PFU


(Dagbladet): Det skal være tidenes mest omfattende presseklage i Norge – i sinn opprinnelige form på over 1800 sider, med påstand om 4000 brudd på god presseskikk.

I dag har Pressens faglige utvalg (PFU) jobbet eksklusivt med klagen i over ti timer, og holder i kveld en pressekonferanse for å avsløre sine konklusjoner.

- Vi har vært samlet i hele formiddag for å behandle Anders Cappelens Eide-klage, forteller PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

PFU feller TV 2 for punkt 4.14 og 3.2

Han fortsetter med å fortelle om saksforholdene, og utgangspunktet for klagen.

- Utvalget understreker at sakskomplekset er svært viktig og at mediene som har omtalt dette skal ha honnør for det.

- TV 2 hadde over lang tid arbeidet med saker tilknyttet nevrokirurgisk avdeling, fortsetter Johnsen.

Utvalget fellet TV 2 for 4,14 i Vær Varsom-plakaten, altså imøtegåelsesretten.

Et mindretall på to stykker ønsket ikke å konkludere med fellelse.

Enstemmig gir PFU Eide medhold i punkt 3.2: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.»

Videre felles TV 2 for brudd på punk 4.1 som innebærer å «legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

Også følgeklager mot andre medier er behandlet i dag.

Aftenposten på nett felles for ikke å ha fjernet en leserkommentar i gjengivelsen av TV 2s matierale. Også NTB felles for å ha fremstilt det som at en pasient døde som følge av Eides forskningsprosjekt.

Også Bergens Tidene var klaget inn, men ble ikke felt.

Omfangsrik

Etter det Dagbladet erfarer, er utvalgets uttalelse også unormalt omfangsrik – på mellom 8 og 10 sider. Hele uttalelsen vil ikke bli klar for offentliggjøring før i morgen.

Du kan følge PFUs pressekonferanse direkte i videospilleren over.

Det er Anders Cappelen som på vegne av kirurg Per Kristian Eide ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har levert klagen.

Den retter seg i hovedsak mot TV 2, som i over 70 nyhetsinnslag i 2012 og 2013 omtalte et hjerneforskningsprosjekt Eide ledet. Ifølge sakene skal kirurgen ha utsatt pasienter for fare og påført dem varig skade. Dette tilbakeviser Eide selv.

Sterke personangrep

Ifølge Journalisten dreier hovedanklagene seg om manglende faktakontroll, utelatelse av sentral informasjon, unødige skadevirkninger og at Eide aldri fikk rimelig mulighet til å faktagrunnlaget.

Også artikler i Aftenposten, Bergens Tidende og NTB-saker er en del av klagen. Dagbladet var opprinnelig også klaget inn, men har kommet til en minnelig løsning.

Den enorme, opprinnelige klaget skal PFU har bedt Cappelen om å redigere ned – både på grunn av omfanget, men også fordi den skal ha omfattet sterke personangrep.

Dagbladet har avdekket at TV 2-journalistene i den opprinnelige klagen omtales som «bare 25 år», «frk. Detektiv-inspirert», «tettsittende genser», «blondt, utslått hår».

Selve PFU-behandlinga gikk i dag for lukkede dører, fordi klagen også inneholder sensitiv pasientinformasjon.

Monday, June 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments