Minst åtte døde i snøskred i Mount Everest: Verste skred på 80 år


(Dagbladet): Minst åtte mennesker døde da base camp for fjellklatrere ved Mount Everest ble rammet av et snøskred utløst av jordskjelvet i Nepal.

Ved 14.30-tida opplyser innenriksdepartementet i landet at over 750 mennesker er registrert døde etter jordskjelvkatastrofen i hovedstaden og landsbyer i noen mils omkrets.

- Så enormt skred komme

Nordøst for Katmandu ligger Mount Everest, hvor det nå har gått store skred som har tatt minst åtte menneskeliv.

Norske Teodor Glomnes Johansen (23) var i ferd med å bestige Mount Everest da skredet gikk. TV2 har snakket med 23-åringen fra Oslo:

- Vi satt i teltet vårt og plutselig kjente vi at hele bakken begynte å bevege seg. Det var ikke snakk om litt risting, det var tekopper som veltet. Vi åpnet opp teltet, tittet ut og så en enorm skyskraper av et snøskred komme mot oss, sier han til kanalen.

- Vi trakk igjen og ventet på det som kunne komme. Heldigvis var det bare slutten av snøskredet for oss. Hele base camp var dekket av snø, og omlag 60 telt var komplett smadret, sier han.

Han sier til TV2 at han siden skredet gitt, har hjulpet til i området og bistått legene med arbeidet deres.

- Løp for livet

Den rumenske fjellklatreren Alex Gavan har samtidig lagt ut følgende melding på Twitter:

«Everest base camp stort jordskjelv, deretter stort snøskred. Løp for livet fra teltet mitt. Uskadd. Mange, mange mennesker er oppe i fjellet».

Jordskjelvet er det verste i Himalaya-regionen på over 80 år.

Teamleder Tim Bradshaw leder en britisk forsvarsgruppe som holder på å klatre Mount Everest.

- Teltet begynte å riste, sier Bradshaw til Sky News.

- Så kom det buldrende torden-lyder rundt oss, fra siden av fjellet, og så raste det ned mot base camp. Alle her har det fint, men vi er på andre siden av fjellet, vekk fra Nepal-siden, og dermed vekk fra episenteret, sier han.

Det har blitt registrert minst 15 etterskjelv med styrke på 4,5 eller mer i Nepal etter det store jordskjelvet som rammet landet rundt klokka 11.41 i formiddag, ifølge CNN.

Telemark-skole kom seg ut

Utenriksdepartementet vet ikke hvor mange nordmenn som befinner seg i Katmandu, men Dagbladet vet at det er snakk om et hundretalls mennesker.

En hel folkehøgskole fra Telemark kom seg unna skjelvet uten skader.

På telefon til Dagbladet sier Klara (20) at det brøt ut panikk da taket i rommet de satt i, begynte å rase. Stoler veltet og bygget begynte å slå små sprekker.

Andre steder er hele hus totalødelagt. Det verdenskjente Dharahara-tårnet raste fullstendig sammen under jordskjelvet.

Er du også i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring (00 47) 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

Saturday, April 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments