Mikrofly-eksperter: Flytypen er svært sikker


(Dagbladet): Like før klokka 21.00 i kveld styrtet et mikrofly på Frøbergsberget cirka 1,5 kilometer fra Hamar.

Én person er bekreftet omkommet, og en mann i 60-åra fra distriktet er fraktet til sykehus med store brannskader.

- Vi har ingen indikasjoner på hva som kan ha skjedd ennå, sier John Eirik Laupsa, generalsekretær i Norges Luftsportforbund til Dagbladet.

- Svært populært fly

Flyet er av typen Dynamic WT-9, som er et mye brukt mikrofly, ifølge generalsekretæren.

- Det er et veldig vanlig og anerkjent fly. Det er av typen det begynner å bli mange av, det er svært populært, sier han.

- Er det vanlig at slike fly styrter?

- Nei, jeg har aldri hørt om noe havari i Norge med den typen fly, sier han.

Han syns det er vanskelig å si noe generelt om hvorfor og hvordan mikrofly styrter.

- Det er en aktivitet som har utviklet seg veldig de seneste årene. Flyene har utviklet seg veldig mye, og det har blitt god teknisk kvalitet på disse flyene, sier han.

- Hvor vanlig er det at mikrofly styrter?

- Det var et havari i Norge i 2014, og et i 2010. Fra 2010 var det et ytterligere fem år tilbake i tid, sier han, og legger til:

- Et er et for mye. Vi gjør alt vi kan for at det ikke skal skje. Men til tross for det så skjer det fra tid til annen likevel.

- Høy sikkerhet

Leder i Jarlsberg Mikroflyklubb, Hermod Trana, sier til Dagbladet at sikkerheten om bord i slike fly generelt sett er veldig høy. Han understreker at han ikke kjenner til denne hendelsen, og at han ikke vet hva som har skjedd i dette tilfellet.

- Det er generelt sett svært høy sikkerhet på disse flyene. Hvis det oppstår en nødsituasjon, er flyet utstyrt med en nødskjerm, som bidrar til å sette flyet trygt på bakken, sier han til Dagbladet.

Trana har selv vært med på å testfly Dynamic før det kom til Norge, og i følge ham er det et av de beste flyene i Norge.

- Flyegenskapene til dette flyet er ekstremt bra, og sikkerheten likeså. Generelt sett er det kontrollerbart helt fra 250 og ned til 70 km/t, sier Trana.

Han forteller at det kreves mye opplæring for å fly denne typen fly.

Wednesday, July 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments