Mens Obama og Merkel snakket om diplomati, var dette virkeligheten i Ukraina

(Dagbladet): Samtidig som USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel holdt samtaler om Ukraina i Washington, pågikk kampene med full styrke øst i det krigsherjede landet.

Sju sivile og fem ukrainske soldater er drept i Ukraina i løpet av det siste døgnet, 26 soldater er såret.

Ifølge regjeringen i Kiev, trapper de pro-russiske separatistene opp på alle fronter. De har de siste ukene tatt kontroll over enda flere områder øst i landet og fortsatte natt til lørdag å skyte mot stillingene til den ukrainske regjeringshæren og mot flere regjeringskontrollerte befolkningssentre, ifølge nyhetsbyrået Interfax-Ukraina.

Store ødeleggelser

Ødeleggelsene etter de siste dagers kamper er svært store, og mange sivile har måttet forlate hjemmene sine.

Totalt har over 5000 mennesker mistet livet i den ti måneder lange konflikten, ifølge NTB. Vestlige ledere jobber nå på spreng for å få til en diplomatisk løsning på krisen.

Men hvis dette ikke lar seg gjøre, vil USA gjøre det vanskeligere for Russland å følge samme kurs, sa president Barack Obama etter dagens møte med Merkel.

«Defensive våpen»

USA vurderer blant annet om de skal sende våpenhjelp til Ukraina.

- Hvis diplomatiet feiler har jeg bedt mine folk om å se på alle andre muligheter. Å sende defensive våpen er en av dem, men jeg har ikke fattet en beslutning foreløpig, sa Obama, ifølge NTB.

- Det er ikke basert på en forestilling om at Ukraina kan beseire den russiske hæren. Det dreier seg om å finne ut om det er flere ting vi kan gjøre for å hjelpe Ukraina med å styrke sitt forsvar mot separatistenes aggressivitet, presiserte han.

Tyskland har på sin side avvist å sende våpen til Ukraina.

Merkel framholdt imidlertid at alliansen mellom USA og Europa vil fortsette å være sterk, selv om de «ikke er enige på alle områder».

- Må vise at det koster

Obama la vekt på at USA ikke har en fastlagt grense for hvor langt russerne kan gå.

- Vi er ikke ute etter å ødelegge eller svekke Russland. Men vi kan ikke bare snakke russerne ut av det. Vi må vise at verden står sammen og vise at det koster å være aggressiv, sa han.

I forkant av møtet mellom Obama og Merkel, var EUs utenriksministre samlet i Brussel. Her ble det vedtatt nye sanksjoner mot Russland, men iverksettelsen ble utsatt til 16. februar – etter et planlagt toppmøte i Minsk.

- Prinsippet bak sanksjonene er det samme, men iverksettelsen vil avhenge av situasjonen på bakken, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

I toppmøtet i Hviterusslands hovedstad skal etter planen Ukraina, Tyskland, Frankrike og Russland delta. Håpet er å oppnå en våpenhvile og få slutt på kampene øst i Ukraina.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har imidlertid sagt at partene må bli enige på flere punkter før møtet kan gjennomføres.

Monday, February 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments