Mener Norge tabbet seg ut om DAB-radio


(Dagbladet): Onsdag beslutta den svenske regjeringen har besluttet å droppe overgangen til DAB+-radio inntil videre.

Bakgrunnen for beslutningen er at det fortsatt er altfor mange uklarheter knyttet til en overgang til DAB+, opplyser kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ifølge Svenska Dagbladet.

- Dette viser at vi har forhasta oss i Norge, ingen tvil om det. For meg er det høl i hodet og galematias å koble ut 10 millioner norske radioapparater over natta, sier Svein Larsen, styreleder i Norsk lokalradioforbund.

- Sterkt svensk signal

I Norge går overgangen til DAB framover, og FM-nettet slukkes først i Nordland den 11. januar 2017 og avsluttes i Finnmark 13. desember.

Innen nyttårsaften 2017 er alle landets store FM-nett nede. Lokalradioforbundets kanaler må da over på DAB, enten de vil eller ei. 

Larsen sier svenskene har forstått noe vi i Norge ikke har, men at det er for seint for at Norge også kan snu. 5,7 millioner svensker lytter til radio hver dag.

- Hadde dette bare kommet litt før. Det er et veldig sterkt signal. I Sverige har man skjønt hvor dramatisk dette er, og de setter nå på bremsa. I Norge bare turer Digitalradio Norge fram som før og holder tilbake informasjon debatten rundt DAB i Europa. Jeg sier ikke nei til DAB, men jeg mener DAB og FM burde sameksistere i mange år. Skal Stortinget bare gå inn å bestemme når en avis skal legge om fra papir til nett også, sier Larsen.

Holdt tilbake informasjon?

Digitalradio Norge arbeider for en smertefri overgang til DAB-nettet. Kommunikasjonssjef Mari Haugerud syntes først og fremst bare synd på svenskene. 

- Vi registrerer det svenske vedtaket og ser at Sverige nå vil følge den norske digitaliseringa nøye. For vår del syntes vi det er trist at det er lytterne i Sverige taper på denne beslutninga. Digitalisering har gitt vekst i kanaler og i lytting i Norge, sier hun.

- Lokalradioforbundet sier Digitalradio Norge har holdt tilbake informasjon i debatten om DAB?

- Det stemmer selvsagt ikke. Svein Larsen vet bedre enn som så, det er ikke mer enn to uker siden vi inviterte europeiske radiokringkastere til Oslo for å snakke om utfordringer og fordeler med digitaliseringen i andre deler av Europa. Vår jobb er gjøre digitaliseringa av radio enklest mulig for lyttere, radiobransjen og andre berørte bransjer, og da er åpenhet helt essensielt. Vi har hatt en åpen dialog med Lokalradioforbundet også, og har flere ganger invitert de med i Digitalradio Norge for å delta i digitaliseringen på linje med rikskringkasterne, men det har de avslått. Norge og Danmark er for en gangs skyld foran svenskene i utvikling. Norge leder an i overgangen til digital radio, og følges av land som Danmark og Storbritannina, sier Hagerup.

Kulturdepartmentet sier uklarhetene som fikk svenskene til å snu i DAB-spørsmålet ikke finnes her.

Blant kriteriene Stortinget satt for å slukke FM-nettet er at de kommersielle blokkene må være utbygd til minst 90 prosent og  befolkningsdekning innen 1. januar 2015 og at minst halvparten av radiolytterne daglig må høre på en digital radioplattform. 

Thursday, June 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments